Съвети при отглеждането на мопс

мопс

Мопсът е една от породите, които изглеждат сякаш са изпълнени с емоция. Тези малки кученца имат сбръчкани лица и свити опашки. Но има някои неща, за които трябва да сте наясно, ако искате да гледате този сладък домашен любимец.

За разлика от възрастните представители на породата, малките кученца са много болнави. Заболяванията им варират от затлъстяване, прегряване и фарингеален рефлекс.

Така че трябва да бъдете двойно по-внимателни, когато се занимавате с тези уязвими кученца. Все пак мопсовете не са много взискателни и са лесни за гледане.

Ето няколко съвета при отглеждането на мопс:

Обучение на мопс

Научете кученцето да следва вашите команди. Започнете да го дресирате още от първия ден. Първите шест месеца са най-важни, тъй като през този период то ще възприема най-лесно. Обучавайте го с любов, но не се страхувайте да бъдете по-твърди, ако е необходимо, за да гарантирате, че кучето ще научи правилно уроците си. Всеки път, когато изпълни ваша команда, като да седне, да дойде или да направи нещо друго, му дайте лакомство, за да го насърчите.

Тренировъчните сесии не трябва да са много дълги, тъй като кученцето още ще е малко и вниманието му бързо ще се изчерпва. В началото започнете с упражнения по 5-10 минути. Когато го извеждате, най-добре го облечете с някаква дрешка, която ще предпази малкото му телце от вятъра.

Ходене по нужда

съвети за отглеждането на мопс
Снимка: pixabay.com

Друг важен етап от обучението на мопса е ходенето до тоалетната. Когато е малко, кучето има много слаб контрол върху пикочния си мехур, така че трябва да го извеждате на разходка за пишкане по-често, отколкото бихте разхождали по-голямо куче. В началото може да се нуждае от извеждане на всеки 2-4 часа.

Но колкото повече пораства, толкова по-голям ще става контролът му над мехура. Все пак не трябва да пренебрегвате ъглите на дома си – те са привлекателно място за вършене на „нужда”. Започнете да се борите с тези неща, докато кучето е малко, иначе това ще се превърне в голям проблем в бъдеще.

Разкрасителни процедури

Мопсът има двойна козина, която непрекъснато се скубе. Така че ежедневното ресане е от значение. За разлика от другите кучета, мопсът обича вода. Следователно не би трябвало да имате проблем с къпането. Можете да намерите лесно кучешки шампоани и други аксесоари за баня в местния зоомагазин.

Имайте предвид, че козината на мопса е много нежна, затова подбирайте внимателно козметиката му. Мопсът има тесни ушни канали, така че шансовете за ушна инфекция, ако вода попадне в ухото му, са по-високи.

Това, което можете да направите, е да използвате памучета, за да избършете ухото му. Ако мопсът тръска главата си интензивно, това е признак за инфекция на ухото и изисква незабавно да посетите ветеринар.

Тъй като мопсът има гънки по тялото си, трябва внимателно да ги почиствате, понеже там се събират какви ли не неща. За да нямате проблеми с тези разкрасителни процедури, трябва да научите кучето още от ранна възраст да търпи.

Тренировки

За своя размер, мопсът е с наднормено тегло. Затова са необходими много упражнения, в противен случай е гарантирано, че кучето ще има проблеми със сърцето. Ежедневно го извеждайте на разходка, играйте си с него, за да го поддържате активно и здраво. Ако навън е много горещо, внимавайте да не се дехидратира.

Хранене

Има специални диети, които са предназначени за мопса. Тези кучета са много лакоми, затова внимателно подбирайте храната му. Не позволявайте на кучето да преяжда. Обикновено кученцата във възрастова група от 3 до 6 месеца трябва да ядат поне три път на ден. От шестия месец до първата година, може да го храните два пъти дневно.

Ако искате и вие мопсче, разгледайте тези обяви за мопсове.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати