Съвети при отглеждането на немска овчарка

немска овчарка

Смело, лоялно, изключително податливо на тренировки, кучето от порода немска овчарка оглавява списъка като „водещо полицейско, охранително и военно куче”. Породата се появява в Германия през 1800 г, в резултат на умишлено кръстосване на овчарско и фермерско куче.

Немската овчарка се отличава със своята подвижност и бързина. Грижата за тези активни и бдителни кучета изисква ранна социализация, обучение за послушание и внимание към често срещаните здравословни проблеми, към които са предразположени тези кучета.

Социализация, обучение и упражнения

Стъпка 1: Запознайте малкото куче от порода немска овчарка с хора от всякакви възрасти, полове, етнически групи, още от ранна възраст. Това намалява риска кучето да идентифицира всеки един тип човек като заплаха на по-късен етап от развитието си.

Немската овчарка бързо се привързва към собственика си. Но ако не познава други хора или животни, това куче може да стане асоциално, срамежливо и дори страхливо около непознати.

Стъпка 2: Запишете малкото куче на специални курсове за дресировка или започнете сами да го обучавате, преди да е навършило 6 месеца. Не спирайте с упражненията и докато расте.

Немските овчарки са изключително податливи на обучение, могат да се научат на всичко. Може да ги научите да търсят наркотици и да намират изгубени хора толкова лесно, колкото да гонят топка.

Стъпка 3: Намерете място, на което кучето може да тича на спокойствие. Тези кучета кипят от енергия. За да поддържат мускулите си силни и за да се изморят достатъчно, че да са послушни и спокойни у дома, тази порода се нуждаят от много тичане. Ежедневните разходки не са достатъчно натоварващи за едно младо куче немска овчарка.

съвети за отглеждане на немска овчарка

Хранене и грижа за здравето

Стъпка 1: Избягвайте да храните немската овчарка с популярните кучешки храни, които ще намерите в магазините. Хранителният режим на това куче максимално трябва да наподобява онова, което би яло в природата. Разбира се, това не означава да го храните със сурово месо или други животни. Една голяма немска овчарка може да изяде 45 кг кучешка храна за месец.

Стъпка 2: Хранете малките кучета по три-четири пъти на ден, но когато пораснат редуцирайте храненията до два пъти дневно. Редовните посещения при ветеринар и следенето на теглото, особено през първата година от живота на кученцето, помагат да установите дали немската овчарка расте със здравословен темп.

Стъпка 3: Избягвайте да купувате немски овчарки от развъдници, които не могат да покажат здравни документи за родителите на кучето. Немската овчарка е предразположена към развитие на заболявания на костите и ставите, проблеми с панкреаса и дори на рак. Обикновено канцерогенните заболявания, които засягат най-силно тази порода са при костите, лимфната система, кожата или капилярите. Немските овчарки са предразположени към сърдечни заболявания, проблеми с панкреаса, диабет, ставни нарушения и проблеми със зрението.

Разкрасителни процедури

Трябва да сресвате козината на кучето поне два пъти в седмицата, защото тази порода се скубе целогодишно. Два пъти годишно – през пролетта и есента – обаче си сменят изцяло козината. През този период трябва да го чешете поне два пъти на ден.

Къпете немската овчарка в края на всеки сезон, в който си е сменила козината. Избягвайте честото къпане – максимумът е два пъти месечно. Твърдо честото къпане може да изсуши кожата на кучето и да доведе до сърбеж и пърхот. Използвайте шампоани за кучета.

Почиствайте ушите на кучето два пъти седмично. Ушите на немската овчарка, които стоят изправени, събират прах и мръсотия, което може да доведе до дразнене и ушни инфекции. Необходимо е нежно, но щателно избърсване на вътрешното ухо и видимия ушен канал с мека влажна кърпа. Предварително навлажнени кърпички за почистване на уши се предлагат от магазините за домашни любимци.

Съвет: Тренировките не трябва да са скучни. Нека немската овчарка си мисли, че си играете. Така по-лесно ще заучи новите трикове и команди, ще бъде щастливо и будно куче.

Имайте предвид, че кучетата от тази порода се използват за целите на армията и полицията, защото по природа могат да бъдат агресивни. Всички немски овчарки трябва да бъдат научени от ранна възраст да контролират агресията си.

Ако желаете все пак да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези обяви за немска овчарка.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати