Как да възстановим надраскан диск

Как да възстановим надраскан диск

След няколко използвания на диска е възможно той да се надраска или да се износи, ако не го пазите. За съжаление това може да доведе до влошаване на качеството на картината, ако на него има ваш любим филм например, а с времето диска може съвсем да не може да се използва. Именно затова, дори и да забележите съвсем малки драскотини на диска, трябва веднага да го почистите и да го полирате.

Как да възстановим надраскан диск?

Определете мащаба на поражението или други думи - дали дискът подлежи на възстановяване или поражението е непоправимо.

1. Диск с големи драскотини не може да се възстанови. По-добре е просто да си купите нов и следващият път да сте по-внимателни, когато го съхранявате. За да оцените най-лесно мащаба на поражението, вземете диска и на пряка слънчева светлина го огледайте. Ако слънцето грее през драскотината, възстановяването му е малко вероятно.

2. Кръговите драскотини в лазерната част в повечето случаи водят до пълна загуба на данни, а тези с малки драскотини, които са разположени по протежение на радиуса, се оправят по-лесно.

Другото важно нещо, което трябва да направите, е да избършете внимателно цялата повърхност, за да възстановите диска. За тази цел можете да използвате влажна кърпа, но да е изработена от мека материя. Също така можете да използвате спирт, но бъдете много внимателно, тъй като голямото количество разтворители могат да повредят диска.

Възстановяване на надраскан диск
Снимка: Mahesh Patel/pixabay.com

След това използвайте кърпичка за почистване на очила например или за ювелирни изделия, тъй като тя има специална полираща повърхност. Ако нямате такава, тогава можете да си купите от някои магазин за очила.

След това хванете диска с лявата ръка, а с дясната го полирайте с леки движения от центъра към края и повторете това няколко пъти с цялата повърхност. Поставете диска в плеъра. Опитайте да го възпроизведете, за да видите дали почистването е помогнало да се отстрани проблема.

Ако драскотините са по-големи, тогава можете да опитате да го полирате със специалната кърпичка с малки и леки кръгови движения по цялата повърхност. Нанесете вазелин на тънък слой на целия диск. Той ще попадне в драскотините и това може да помогне за отстраняване на проблема.

След това го премахнете и повторете всички стъпки като при почистването на диск, който е имал леки драскотини. Можете да използвате спирт, за да премахнете остатъците на вазелина и да се убедите, че сте го почистили добре.

Помнете, че ако повреди са предизвикани вследствие на въздействието на слънчевите лъчи или прекалено влажна топла среда, тогава те са много по-склонни към получаването на драскотини и деформации. За да се предпазите от всички тези проблеми, просто съхранявайте дисковете ви в техните опаковки на тъмно, прохладно и сухо място.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати