Как се почистват стари монети?

Как се почистват стари монети?
Снимка: advice.bg

С какво и как могат да се изчистят старите монети? През толкова години от съществуването на нумизматиката експертите измислят много ефективни инструменти и методи за висококачествено почистване на повърхността на редките образци. Повечето от тях могат да се прилагат, без да напускате дома си.

Сапун

Един прост домакински или бебешки сапун може много добре да се справи с всякакви замърсявания. Този метод е много прост, но може да отнеме няколко дни. Има няколко варианта за използване на сапун за почистване на стари монети. Един от тях е приготвянето на сапунен разтвор. Просто натопете монетите в течността и внимателно отстранете мръсотията с четка за зъби.

Вторият начин е потапяне в сапунена паста. За да я приготвите, ще трябва да изсипете преварена вода върху настъргания сапун и да изчакате, докато започне да се втвърдява, за да поставите монетите в него. Сапунът постепенно ще се справи със замърсяването, така че почистването може да отнеме от няколко часа до няколко седмици.

Сода

Друг почистващ продукт, който може да се намери във всяка кухня. Обикновената сода за хляб, както знаете, се използва не само в готвенето, но и в други области. В нумизматиката тя също намира своето място.

Потопете замърсените монети в нормален разтвор на сода (няколко супени лъжици сода в чаша вода) и оставете за няколко часа. Ако този метод не даде желания резултат, можете да използвате същия метод като при сапунена паста. Налейте малко вода в содата и потопете в получената паста монетата. След известно време извадете и избършете с мека кърпа.

Coca-Cola

Тя съдържа химически частици и елементи, които ефективно се справят с ръжда, различни отлагания и оксиди. Оставете монетата в чаша кола за едно денонощие или ако се налага - малко повече.

Варене

Готвенето е друг метод за почистване на стари монети, с който трябва да бъдете изключително внимателни. Монетите трябва да се варят във врящ маслинен или течен парафин за 8-10 минути под постоянен контрол.

След варенето, те трябва да бъдат третирани със сапунена вода, избърсани с четка и допълнително сварени в дестилирана вода. Нарушаването на процедурата може да доведе до факта, че качеството на монетата безвъзвратно е влошено.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати