Как да премахнем петна от мазнина?

Как да премахнем петна от мазнина?
Снимка: advice.bg

Салатата е по-вкусна, когато се подправя със зехтин, но често се случва част от този зехтин попадне върху любимата ти дреха. Никой не е застрахован срещу петна от мазнина, но дори и това да се случи, не бива да гледате на него като на трагичен инцидент.

Повечето петна от мазнина лесно може да премахнете, ако действате навреме и приложите някои от описаните по-долу методи.

Първото и най-важно нещо при премахването на петна от мазнина е да го третирате възможно най-скоро след получаването му. В противен случай мазнината попива дълбоко в тъканите и отстраняването ѝ става много по-трудно.

Веднага след попадането на мазнина върху дрехата, поръсете петното със сол. Солта ще успее да спре процеса на попиване на мазнината в тъканите и ще изсмуче част от количеството, благодарение на хигроскопичните си свойства.

Може да третирате петното и с домакинска сода за готвене, като ефектът ѝ върху петното е идентичен с този, който има и солта.

Може да третирате петното от мазнина и с паста за зъби, стига да сте сигурни, че това няма да увреди по никакъв начин околната тъкан. С малко от пастата за зъби намажете изцапания участък, разтъркайте добре и оставете да подейства в рамките на 24 часа. След това изперете дрехата на подходящата за нея температура.

По-упоритите или стари петна от мазнина може да обработите в вода от сварен бял фасул. Бобът се накисва във вода, оставя се да набъбне и се сварява. От водата, в която се е варил, се взима и се залива петното или се слага в пулверизатор и се пръска.

При третирането на по-стари петна от мазнина, е добра идея да добавите към бобената вода и малко оцет или лимонов сок.

Ако аварията се случи вкъщи, може да опитате и още един метод за премахване на мазни петна от дрехи - с помощта на суров картоф. Картофът се срязва на две, с отрязаната част на картофа се натърква петното, може да се остави отгоре и да подейства. Оставете да подейства, изплакнете със студена вода.

В никакъв случай не се опитвайте да изтриете мазното петно с мокра кърпичка. Търкането с нея само ще накара мазнината да попие по-дълбоко в тъканите.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати