advice.bg»Съвети»Как се зарежда акумулатор?

Как се зарежда акумулатор?

Как се зарежда акумулатор?
Снимка: advice.bg

Няма нищо сложно в това да заредиш един акумулатор, но ако досега не сте го правили, ето едно кратко ръководство по въпроса как да заредите акумулатор.

Преди да пристъпите към самото зареждане, уверете се, че акумулаторът, който искате да зареждате, подлежи на такова, т.е. не е необслужваем. Също така трябва да имате изрядно зарядно устройство, което се продава в специализираните магазини.

Акумулаторът се зарежда след като е изваден от машината или уредът, които го ползват. Той трябва да бъде поставен на равно място. След което внимателно се отвинтват капачките на отделните клетки и се поставят щипките от зарядното на клемите на батерията.

Правилото е положителният извод са се закрепи към плюса, а отрицателният - към минуса. В случай, че зарядното е с ръчно настройване, трябва да изберете тока, който достига до акумулатора, да не надвишава една десета от капацитета му.

Включвате в мрежата и оставяте да се зареди. Не бива да оставяте зареждащият се акумулатор без надзор за по-продължителен период от време. Проверявайте температурата регулярно и ако тя се повиши дори само в една от клетките, изключете зарядното.

Може да продължите със зареждането, след като батерията се охлади.

В процеса на зареждане по повърхността на течността в акумулатора може да се появят мехурчета. Това показва, че акумулаторът се зарежда и не бива да ви притеснява.

Има два начина да разберете дали акумулаторът се е заредил - може да тествате с помощта на амперметър или на око. Ако амперметърът показва, че напрежението в акумулатора е около 16 волта, това говори, че той е готов за изключване от мрежата.

В случай, че нямате под ръка този уред, обърнете внимание на мехурчетата - струва ли ви се, че те кипят, трябва да изключите зарядното.

Правилото е първо да се махне минусовият контакт, след това плюсът.

Зареденият акумулатор трябва да се остави отворен поне за още 2-3 часа, след това може да завинтите на обратно капачките и да го монтирате обратно на място.

Трудно може да се фиксира някакво точно време за зареждане на различните видове акумулатори, затова не ги оставайте без надзор.

Преди да пристъпите към зареждане на акумулатора, уверете се, че сте взели всички предпазни мерки. Това включва да зареждате акумулатора само в добре проветриви и сухи помещения, да го зареждате далеч от запалителни материали или открит огън, да не го оставяте без надзор.

В никакъв случай не зареждайте батерия, ако плочките не са покрити с достатъчно течност. Не доливайте чешмяна вода, защото това ще съкрати времето за живот на батерията. Не изчаквайте акумулаторът да се разреди напълно, за да го заредите, както и не слагайте капачките на отделните клетки непосредствено след зареждането на акумулатора.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати