advice.bg»Съвети»Кога се прави разсад за домати?

Кога се прави разсад за домати?

EvgeniaEvgenia
Новак
25
Кога се прави разсад за домати?

Ориентировъчно семената на доматите се засяват около 1-2 месеца преди прехвърлянето на готовия разсад домати в парник или в градината (февруари-март). Семената поникват бързо след като са посяти, обикновено до 5-10 дни, след посева. Разсадът домати се отглежда средно 45-60 дни.

Важно е да е внимава по времето на престой на разсада в помещението, където се отглежда. Не бива да се прекалява, защото това ще потисне растежа и ще намали реколтата.

Най-често разсадът се пресява в градината или парника, когато температурата на почвата в дълбочина до 10 см е достигнала 14-15 градуса. Това обикновено става на пролетта, края на април или началото на май месец.

Разсадът за домати се прави на два пъти, като първо семената се засаждат нагъсто и в щайги или легени, които е препоръчително да са ниски и широки, за да може да се осигури достатъчно пространство за пониците. Избрания от вас съд се пълни с готова торфопочвена смес, предназначени точно за засаждане на разсад в нея.

Правят се малки лехички в почвата, като се ползва остър предмет, с дълбочина около сантиметър. След това се разпределят в тях семената на доматите. Семената се поставят на разстояние около 1-2 сантиметра едно от друго. Когато се приключи със засяването, се полива внимателно с вода. Важно е да не се полива с дебела и силна струя, за да не излязат семената отгоре. Почвата трябва да е добре напоена, а щайгата да е разположена на топло и светло място.

Пикират се! Пикирането е процесът, при който вече порасналите малки поници се прехвърлят от голямата щайга в индивидуални саксии, където ще имат много повече простор и възможност за развитие. Пикирането трябва да започне, след като младото растение е образувало поне две цели, идеално развити листенца.

Почвата леко се разрохква, а после пониците един по един се изваждат заедно с коренчетата. Важно! Не махайте пръстта от кореновата система. Пониците се засаждат в индивидуална саксия. Стъблото трябва да се вижда на 2 см под листенцата, а останалата част заедно с корените трябва да е покрита с пръст. Ще е нужно да се добави допълнително почва. Така в новите си саксии разсадът за домати може да остане дотогава, докато не се развие здраво и силно растение, готово за прехвърляне в градинска леха, парник или прочие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати