advice.bg»Съвети»Как лесно да почистим риба от костите

Как лесно да почистим риба от костите

Как лесно да почистим риба от костите

Няма нищо по-добро от вкусна, прясна риба. Но как да подготвите улова за готвенето му? Обезкостяването на риба е доста лесен процес и може да се направи преди или след готвене. Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че скелетната структура на рибата е опростена и че с помощта на деликатни движения трябва да можете да премахнете всички или повечето от костите с няколко разрязвания.

Първата стъпка за филетирането на рибата преди печене, ще бъде премахването на главата. Следващата е да разрежете наполовина улова по дължина, поставен настрани на дъската, с гърба към Вас. Полека прокарайте ножа от разреза до главата по дължината към опашката. След като рибата е разрязана, обърнете я, за да отделите и второто филе. Вече трябва да имате две половини филетиран улов.

За да махнете костите на рибата, най-удобно е да използвате голяма пинсета. Премахнете всички кости на филетата, поставени с кожата надолу, които успеете да видите. Вземете едно парче и го огънете, за да видите и по-скритите малки кости, които да махнете.

Не се тревожете, ако изтървете някоя кост. И най-добрият готвач може да пропусне някоя, случва се на всички.

Накрая можете да махнете кожата чрез прокарване на ножа точно между нея и месото, в посока от опашката към главата – опашката трябва да се намира от дясната Ви страна и действието да се случва наляво.

Друг вариант за почистване на костите, е обезкостяване след като рибата е сготвена (внимавайте тя да не се разпадне, защото това ще затрудни процеса). Това се случва по същия начин – разрез от опашката към главата, който да открие костите за премахване, и премахването им с ръка или пинсета.

Вижте още:

- Как да изберем правилно рибата от магазина;

- Как се филетира риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати