advice.bg»Съвети»Причиняват ли рак мобилните телефони

Причиняват ли рак мобилните телефони

Причиняват ли рак мобилните телефони

В съвременния свят има толкова много нови неща, които улесняват живота ни, и най-вече има модерни телефони и смартфони, с които можеш да правиш почти всичко. Замисляли ли сме обаче какво могат да ни причинят модерни устройства?

Най-честото разположение на телефона, особено когато говорим, е до главата ни и от там възниква въпросът - причиняват ли рак мобилните телефони? За да си отговорим на тези въпроси обаче, първо трябва да знаем как работят мобилните устройства.

Начин на работа на мобилния телефон:

Мобилните телефони работят благодарение на изпращане на сигнали, както и тяхното приемане от близки клетъчни кули, които използват RF вълни - това е форма на електромагнитна енергия. Също като радио вълните, микровълните, видимата светлина и топлина, тези вълни са вид форма на нейонизиращо лъчение. За разлика от лъчението, което е йонизиращо, като рентгеновите лъчи, RF вълните не могат да пречупят химическите връзки в ДНК;

Как нашето тяло се облъчва?

Нашите клетки, които се намират в най-голяма близост до телефона, абсорбират повече енергия от излъчването. Количеството на енергията, което нашето тяло поема, е известно като специфична стойност на усвояването, която може да варира спрямо различните телефони. Всеки производител е длъжен да споделя тези данни.

А как се изследват рисковете върху нашето тяло?

Специалистите използват 2 основни начина за проучване, за да разберат дали от телефона може да се разболеем от рак:

- Първото проучване става в лабораторни експерименти. Най-често тези експерименти се правят върху животни, но има начин и да се използват клетки в епруветка, за да разберат дали облъчването от телефоните води до рак. Отрицателното в тези изследвания е, че невинаги става ясно дали получените резултати ще се появят и при хората. Положителното е, че специалистите могат да контролират и да изолират определени фактори, които могат да бъдат пречка в реална среда;

- Проучвания при хора. При тези проучвания не са свързани с контролирано излагане на хора на радиация. Разглежда се съотношението на раковите болести при хората, за които се смята, че са изложени на RF вълни в тяхното ежедневие и при такива, за които се смята, че са изложени на облъчване. Много често обаче е трудно да се даде смисъл на резултатите, защото такива стратегии не позволяват да се изолират други фактори, които могат да повлияят на данните. И накрая ще кажем, че както сами виждате от всичко написано, че все още няма солидни доказателства за това дали телефоните причиняват рак или не.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати