advice.bg»Съвети»Сол за съдомиялна - кога и как се ползва

Сол за съдомиялна - кога и как се ползва

Сол за съдомиялна - кога и как се ползва

Купуването на съдомиялна машина не е достатъчно, за да се измият добре съдовете. Освен машината, ще ви трябват и препарати, които подпомагат премахването на мръсотията. Също така е важно да се грижите правилно за машината, за да може да я ползвате дълго време. Един от продуктите, с които трябва да разполагате, е солта за съдомиялни.

Значение на солта за съдомиялна

Много хора си мислят, че става въпрос за обикновена готварска сол. Това обаче не е така. Не трябва да слагате обикновена йодирана сол или още по-лошо морска сол в съдомиялната, защото тя съдържа съставки, които не са подходящи за машината.

- Специалната сол за съдомиялни машини представлява регененриращи кристали, които биват пречиствани от някои допълнителни примеси с помощта на различни компоненти- натриев цитрат, който премахва микробите, ароматизатори, натриев перкарбонат, дисликат, натриев бикарбонат, а като основа се използва натриев полиаспарат.

- Благодарение на всичко това, специалната сол за миялна много добре омекотява твърдата вода, пречи да се образува котлен камък по частите на миялната машина и изтъргва всички отлагания по съдовете.

- Повечето хора използват филтри за пречистване на водата, но има области в страната, където това става много трудно.

- По принцип на дъното на всяка миялна машина има резервоар за смола, който се нарича йонообменник. А ето как работи:

- Водата се влива в машината и преминава през този резервоар. Смолата привлича към себе си калциеви и магнезиеви йони. По този начин от водата се премахват тежки примеси и е богата на натриеви йони, което подпомага нейното омекотяване. Докато работи, смолата се измива и на мястото се слага сол, която има същите функции.

Предимства на солта за миялни:

Водата, която е мека, не съдържа тежки примеси, които да се утаяват върху частите на машината като варовик. Поради тази причина, живота на машината се удължава.

Как се използва сол за съдомиялна?

Трябва да отворите вратата в долната част на машината, под долната тава. При почти всички машини, оделението, в което се слага сол, се намира там. За да сложите солта, трябва да си помагате с фуния. Има резервоар с капак до отводнителния филтър. Там се слага солта. Колко количество да сложите, е написано на опаковката. Но можете да направите и това:

- Трябва да отворите резервоара;

- После да го напълните с вода;

- След това го напълнете до горе със солта;

- Махнете излишната вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати