Advice.bg»Статии»Здраве»Какво e pH?

Какво e pH?

Какво e pH?
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Независимо дали се справяте добре с английския език и стига да не сте отявлен химик, то надали понятието Potential Hydrogen би ви говорило нещо. Но сме убедени, че ако срещнете съкращението pH, макар и да не знаете какво точно стои зад него, няма да сте изненадани.

Виждали сте го върху козметичните продукти, минерални води, лекарства и къде ли още не.

Какво всъщност е рН?

Ако трябва да превеждаме буквално това, то би звучало като потенциален водород, но най-точно казано е водороден показател.

Чували сте, че около 60% от организма ни се състои от вода. Или че тя съставлява 45-75% от теглото ни в зависимост от пол, възраст и т.н. Чрез нея в организма ни могат безпрепятствено да се транспортират кислород, биохимикали и хранителни добавки. Без вода не бихме били живи.

Водата, от своя страна, както и всеки един разтвор на водна основа, може да бъде киселинен, алкален или неутрален. Какъв точно е той се определя именно от неговото рН, което варира от 0 до 14.

Алкалните разтвори, познати и като основни, са с рН по-високо от 7, а киселинните са с рН по-ниско от 7. Водните разтвори, чието рН е равно на 7, са неутрални.

Как да достигнем до алкално-киселинен баланс

pH

За да сме здрави, ние трябва да имаме стабилен алкално-киселинен баланс. При прекалено киселинна среда ще бъдем споходени от всякакви вируси, бактерии и паразити, защото високата киселинност е рай за тях. Същевременно начинът ни на живот - замърсеният въздух, който дишаме, полуфабрикатите, с които се тъпчем, и редица други фактори, са особено подходящи условия за повишаване на киселинността в тялото ни.

За нормалното функциониране на ензимите ни е от съществено значение алкално-киселинният баланс да не бъде нарушен. Подобно нарушение може да бъде фатално за човешкото здраве, и то не само на клетъчно ниво.

Както казахме в началото, много е вероятно да сте срещнали съкращението рН върху козметични продукти, защото повечето от тях са именно на водна основа. Важна информация при избора ви на козметични продукти е да знаете, че нормата на рН на кожата ни е от 4.5 до 6.5, докато на косата ни е около 5.0.

Независимо дали избирате козметични продукти за хигиена или хидратация на кожата или косата ни, е от съществено значение, те да целят поддръжка на стандартните рН равнища. Всичко извън нормата би повлияло зле както на кожата, така и на косата ви. Това всъщност е основната причина дерматолозите да ни съветват да избягваме употребата на стандартните сапуни. Повечето от тях са алкални. Не подценявайте този факт, ако държите на здравето и красотата си!

- Какво да правим при много суха кожа;

- Какво да използвам за мазна кожа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest