Как да патентовам име

как се патентова име

Ако сте създали уникално и иновативно име за продукт или услуга, може би се чудите как да го защитите от конкурентите. Най-добрият начин да защитите името на марката си е като се сдобиете с търговска марка. Търговската марка е правна защита за името на вашата марка, която не позволява на други да я използват за своите продукти или услуги. В тази статия ще ви преведем през процеса на патентоване на име.

Стъпка 1: Извършете търсене на запазена марка

Преди да кандидатствате за търговска марка, важно е да извършите цялостно търсене, за да сте сигурни, че името вече не се използва от друга компания. Можете да извършите търсене на търговски марки онлайн, като посетите уебсайта на Службата за патенти и търговски марки с безплатна база данни с регистрирани търговски марки. Можете също така да се обадите в търговския регистър, за да ви съдействат да извършите по-задълбочено търсене.

Стъпка 2: Подайте заявка за търговска марка

След като потвърдите, че името на вашата марка е налично, следващата стъпка е да подадете заявление за търговска марка. Може да го направите онлайн в сайт на търговския регистър. Ще трябва също така да посочите категориите стоки и услуги, които вашата търговска марка ще покрива.

Стъпка 3: Изчакайте преглед и публикуване

След като подадете заявката си, тя ще бъде прегледана от специалист по търговска марка, за да се гарантира, че отговаря на законовите изисквания за регистрация. Този процес може да отнеме няколко дни и проверяващият може да изиска допълнителна информация или изменения на вашата кандидатура.

как да патентовам име

Стъпка 4: Поддържайте регистрацията на вашата търговска марка

След като вашата търговска марка бъде регистрирана, важно е да я поддържате, като я подновявате редовно и наблюдавате за потенциални нарушения. Можете също така да защитите търговската си марка, като наблюдавате за потенциални нарушения и предприемате правни действия, ако е необходимо.

В заключение, патентоването на име включва получаване на търговска марка за името на вашата марка, която осигурява правна защита и не позволява на други компании да я използват за своите продукти или услуги.

За да патентовате име, трябва да извършите търсене на търговска марка, да подадете заявка за търговска марка, да изчакате проверка и публикация и да поддържате регистрацията на вашата търговска марка. Ако не сте сигурни за процеса, препоръчително е да потърсите насоки от специалисти по търговски марки, за да сте сигурни, че вашата търговска марка е правилно защитена.

Вижте и:

- Как да си направим онлайн магазин;

- Как да регистрираме фирма;

- Започване на нов бизнес - стъпки и полезни съвети;

- Как се прави бизнес план.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни