advice.bg»Статии»За дома»Малко жилище»Как да имаме ниска сметка за парно?

Как да имаме ниска сметка за парно?

ниска сметка за парно

Непрекъснато покачващите се цени на парното, дължащи се на настъпилата енергийна криза в Европа, карат много хора да се замислят дали изобщо да използват парно. По този въпрос експертите са на различно мнение, но е факт, че ако вече имате парно в жилището си е по-добре да го използвате. Дори и да решите да се отоплявате по друг начин, сметките за парно пак ще си вървят, защото през жилището ви ще минават тръби, които също го отопляват.

Всъщност можете значително да намалите сметките си за парно, стига да спазвате някои основни правила:

1. Използвайте умно термостатичния вентил на радиаторите си и избягвайте да го включвате на максимална степен. Също така не е необходимо веднъж след като сте го поставили на средна степен да го оставите така през целия отоплителен сезон. Зимно време има и много топли и благосклонни откъм температура дни, когато включването на радиатори изобщо не е необходимо.

2. Когато оставите термостатичния вентил максимално отворен ( на степен 5 или 6, в зависимост от обозначенията на вентила), той няма да може да спре излъчването на топлина дори и помещението да е достатъчно затоплено.

3. Имайте предвид, че чугунените радиатори може да се затоплят по-бавно, но и изстиват по-бавно.

4. Нощно време не е добре да спите в прекалено затоплено помещение. Намалете радиаторите.

5. Когато тръгвате за работа не изключвайте напълно радиаторите, защото после ще им отнеме прекалено много енергия за да могат отново да затоплят помещението. Изключвайте ги напълно единствено ако няма да обитавате дълго време жилището си.

как да намалим сметката за парно

6. Качеството на дограмата е от съществено значение за енергийната ефективност на жилището. Повечето експерти съветват да се насочите към ПВЦ дограмата, като това колко камерна да е тя и какъв стъклопакет да поставите да е съобразено спрямо изложението на жилището ви.

7. Не поставяйте прекалено плътни завеси пред радиаторите, защото те ще спират топлината към вътрешността на помещението. Същото важи и за поставянето на тежки обемисти мебели като дивани и шкафове. Радиаторите трябва да са открити, което важи и за поставените на тях топломери.

8. За постигане на максимална енергийна ефективност е добре да сложите вътрешна или външна изолация. Особено, ако имате външни стени на жилището.

9. Входните врати трябва също да са качествени, за да не пропускат топлина извън жилището или пък да пропускат студ отвън. Ако нямате възможност да замените старата си врата с нова, то поне помислете как да се подобри изолацията ѝ. В търговската мрежа се предлагат всякакви уплътнителни ленти, от които можете да се възползвате.

10. Не подценявайте и състоянието на общите помещения в блока или кооперацията, в която живеете, защото ако някъде има счупени прозорци или врати това веднага би се отразило и на собствената ви сметка за парно отопление.

Ако спазвате тези прости правила, вие ще сте направили вече всичко необходимо, за да плащате по-ниски сметки за парно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest