Как да прогоним змиите

Как да прогоним змиите

Със змии са свързани безброй народни и чужди поговорки и цитати. Малко са хората, които харесват тези твари или дори ги отглеждат като домашни любимци. Няма как да не сте чували изразите студен като змия или пък да държиш змия в пазвата си. Свекървите и тъщите също често са оприличавани на змии. На практика с тях рядко се свързва нещо хубаво.

Но да си припомним и какво казва за змиите известният турски писател и сценарист Мехмет Мурат Илан, а именно Не всички змии са отровни и не всички отрови са смъртоносни! Имайте това предвид при ухапване.

Змиите всъщност не обичат човешкото присъствие и е истинска рядкост да бъдете нападнати от змии. Те са плахи създания, които биха ви създали неприятности единствено ако се почувстват застрашени. Ако следите новините дори вероятно вече сте стигнали до извода, че има много повече случаи от нападения от страна на кучета, отколкото от такива на змии. Естествено, не са толкова виновни самите кучета, а техните собственици, но това е друга тема…

В действителност в България се срещат само 16 вида змии, като за отровни се смятат само усойницата и пепелянката. Добавяме и факта, че повечето змии са от защитен вид и дори и да изпадате от ужас със срещата с тях, не е добре да ги убивате. Трябва единствено да се постараете да не им осигурявате благоприятна среда за развитието им или да ги прогонвате от имотите си.

Рядко ще срещнете змии в градовете, защото споменахме, че те са плашливи създания. Можете да ги срещнете сред запустели селски къщи, обзети от буйна растителност - необитаеми дворове и принадлежащите им имоти, хамбари, изоставени обори и т.н. Навсякъде, където тревните площи са неподдържани и те имат къде да се скрият. Не е невъзможно, но това е и основната причина да не срещаме змии в градовете - в тях сравнително редовно се предприемат действия по окосяване на паркове, градини и междублоково пространство.

Все пак надали има някой, който би се зарадвал да се натъкне на змия, отивайки на почивка на вилата си. За да си спестите подобна изненада, е най-важно да поддържате ливадата си добре окосена, както и да сте сигурни, че в имота ви не са се настанили гризачи. Те са най-големият деликатес за змиите и определено биха били привлечени от тях.

Змии
Снимка: Wild0ne/pixabay.com

Срещу змии, както и срещу гризачи, се предлагат различни репеленти, както и ултразвукови устройства. Когато сте решили какви мерки точно да вземете срещу появата на змии (репеленти или ултразвукови устройства), е важно да оставите място за изход на змията, защото тя може вече и да се е настанила в дома ви. Разположете ултразвуковите устройства, така че змията да може да намери място, откъдето свободно да се върне сред природата и да напусне къщата или двора ви. По отношение на репелентите важи същия принцип.

Има и някои растения (лавандула, тагетис, чесън и др.), за които се смята, че биха отблъснали змиите от двора ви, но те не се смятат за особено ефективен метод при борбата срещу змиите. Също така можете да започнете да отглеждате и таралежи, но имайте предвид, че последните разнасят доста болести и са магнит за кърлежите.

Вероятно най-безопасният и щадящ нервите и времето ви похват за прогонване на змии от дворното ви място е просто да се допитате или дори да повикате професионална фирма за борба с вредители. Както се казва - чиста работа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest