Кога се бере облепиха

Кога се бере облепиха

Облепихата е храст, който края на лятото е обсипан с малки оранжеви плодове. Тези плодове са богати на витамини и ценни хранителни вещества и са признати с ползите си за здравето.

Днес много хора отглеждат облепиха в градините си, но малко от тях са наясно кога плодовете на растението са готови за събиране. Затова ще се опитаме да ви запознаем накратко с този въпрос.

В райони с умерен климат реколтата от плодове на облепиха се събира средата или втората половина на август. При по-висока надморска височина и по-студен климат можете да изчакате началото на септември. Тук климатът не е толкова благоприятен за растението.

Тези времена са приблизителни и зависят от няколко фактора, включително от метеорологичните условия през определена година и от характеристиките на сорта. По-точен показател за зрялост са самите плодове.

Още няколко фактора влияят върху времето за бране на облепиха:

- регион на растеж и особености на климата;

- сорт (ранен, среден, късен);

Бране на облепиха

- начин на по-нататъшно използване.

Според предназначението на събраните плодове на облепихата, може да се използват два критерия на зрялост, за да се избере време за събирането им:

- За сладко, компот и прясна консумация плодовете могат да се берат в края на август - началото на септември. Тогава те трябва да са твърди и плътни, кората им не се пука лесно и няма да се разтекат в сладко и компот. Все още имат тъмно жълт цвят. Също така за прясна консумация в началото на периода на узряване са най-богати на витамини;

- За мармалад, сок и за извличане на масло от облепиха е най-подходящ плода, набран в края на септември - началото на октомври, през този период той е сладък, мек и сочен и тъмно оранжев на цвят.

Най-популярният и отнемащ най-малко време метод за събиране на плодове на облепихата е да изчакате плодовете да замръзнат точно върху дървото и просто да ги изтръскате от там върху предварително постлана постелка.

Точното време това да се случи зависи от конкретните метеорологични условия и не може да бъде предвидено с точност. При обилна реколта и голям брой храсти, този метод е най-лесният и бърз. Вярно е, че събраните по този начин плодове са подходящи само за по-нататъшно съхранение в замразена форма или за директна преработка.

И не забравяйте, че плодовете на облепихата трябва да се събират в сухо време, особено ако ще се съхраняват без да се преработват веднага. Иначе събирането на облепиха е трудно, така че всеки градинар избира кога в зависимост от времето и целта на използване. Плодовете морски зърнастец могат да се събират както в средата на лятото, така и в началото на зимата, като те практически не се развалят на клоните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest