advice.bg»Статии»Двор и градина»Съвети за фермери»Как да пречистим дъждовна вода в резервоар

Как да пречистим дъждовна вода в резервоар

Как да пречистим дъждовна вода в резервоар

При събиране на дъждовна вода или изпомпване на вода от земята с цел човешка консумация е необходима допълнителна система за пречистване. Такава може да е нужна и при некачествена вода от водопровода.

В зависимост от настройката на вашия резервоар за вода, това може да бъде направено с прости методи, но може да включва няколко по-сложни метода.

Пречистване с хлор

Хлорът е рентабилен и бърз начин за пречистване на водата, особено когато се съхранява в големи водни тела. Но може да остави потенциално токсични странични продукти. Всеки, който някога е бил на обществен басейн, вероятно може да си спомни миризмата на хлор. Много хора завършват със зачервени или възпалени очи и от контакта с хлор. Така че, въпреки че е страхотен общ дезинфектант, той не убива всеки вид замърсители, като някои вируси. Освен това хлорът може да остави неприятен послевкус във водата. Филтрите с активен въглен могат да се борят с това.

Пречистване на водата с таблетки

При малки резервоари можете да използвате таблетки за пречистване и дезинфекция на водата. Таблетките за пречистване на вода са направени или от хлорен диоксид, или от йод и убиват бактерии и вируси във водата. За да използвате тези таблетки, добавете достатъчно от тях в резервоара. Една таблетка обикновено третира 1 литър вода. Тези таблетки обикновено се нуждаят от 30 минути до четири часа, за да подействат. Пречистващите таблетки не третират вода, замърсена с протозои или химикали. Йодните таблетки обикновено не са подходящи за бременни жени или хора с алергии към миди.

Пречистване с ултравиолетова светлина

UV светлината се използва в Европа повече от 50 години и е относително безопасен метод за дезинфекция на по-малки количества съхранявана вода. UV светлината действа, като прониква в клетъчните стени на патогена, разрушава неговия генетичен състав и забранява способността му да се възпроизвежда. Този метод на лека стерилизация изисква дъждовната вода да бъде до голяма степен без утайки. Това е така, защото утайката блокира ултравиолетовите лъчи, намалявайки нейния стерилизиращ ефект. Очевидното предимство на обработката с UV светлина е, че не съдържа химикали. Освен това е по-малко трудоемък метод, тъй като ултравиолетовите крушки имат живот от 12 месеца до 2 години.

Мембранна филтрация

Това е общ термин, използван за различни технологии, управлявани от налягане, като микрофилтрация, ултрафилтрация, нанофилтрация и обратна осмоза. Мембранната филтрация работи чрез изтласкване на вода през слой от материал за отделяне на замърсителите от водата, което води до годна за пиене вода. Системите за мембранна филтрация могат да станат доста сложни в зависимост от размера на порите на мембранния материал. Колкото по-малки са порите, толкова по-бавно и по-скъпо работи системата. Като се има предвид това, мембранната филтрация е златният стандарт за отстраняване на замърсители и пречистване на вода от резервоар, тъй като на практика премахва всякакви следи от водорасли, бактерии и други утайки.

Преди да започнете

Как да пречистим дъждовна вода в резервоар

Преди да инвестирате в оборудване за филтриране на дъждовна вода, важно е, първо, да се уверите, че сте инсталирали физически бариери като мрежа за улуци, дъждовни глави, отклонители за промиване, за да спрете навлизането на листа, отломки и други замърсители във вашия резервоар за дъждовна вода. Спирането на материали, преди да влязат в системата, е много по-лесно (и по-евтино), отколкото справянето с тях след това.

Избор на правилния метод за филтриране на водата

Няма идеално решение за пречистване на питейната вода, което да работи за всички. Вашият избор зависи от настройката на вашия резервоар за вода, вашите енергийни изисквания и вашите лични предпочитания. Също така е важно да запомните, че някои методи носят екологични разходи по отношение на странични химически продукти.

Освен това като собственик на системата за пречистване на вода ваша отговорност е да я поддържате. Така че вашият избор също ще зависи от количеството физическо внимание, което сте готови (или можете) да отделите за поддържане на вашата система за пречистване на вода от резервоар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest