Advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как се чисти филтър на пералня

Как се чисти филтър на пералня

Как се чисти филтър на пералня

Много хора не се грижат по никакъв начин за своите перални. Да, това е просто уред, който е програмиран да върши всичко сам, но все пак и той има нужда от грижи. Една от важните е почистването на филтъра.

Филтърът за боклук е малка тапа, в която попадат конци, власинки от дрехи, копчета, монети, дори флашки и други малки предмети. Понякога там се крие и някой от липсващите ви чорапи. Филтърът предпазва помпата, която изпомпва вода от повреди. Функциите му напомнят на апендикс: да скрие всичко излишно в себе си и да предпази пералнята от повреда.

Филтърът трябва постоянно да се почиства: ако се запуши напълно, отломките ще влязат в помпата и дюзите и ще запушат дренажната система на пералната машина, а това заплашва със сериозни щети. Много умни перални машини понякога ви казват кога е време да почистите филтъра.

Няма нищо сложно в почистването на филтъра на пералнята, нямате нужда от специални познания и инструменти. Няма нужда да се притеснявате: нищо няма да се счупи, ако развиете филтъра или премахнете наслагванията. Ще ви обясним как се прави, ще ви отнеме от 15 до 30 минути.

Какво ще ви трябва?

Като за начало ще ви са нужни:

- хартиени кърпи или парцал;

- нещо газирано;

- оцет;

- перилен препарат;

- гъба;

- ръкавици.

А сега ще опишем как да почистите филтъра стъпка по стъпка.

Първо, намерете филтъра. Филтърът може да се намира зад дълъг цокъл в долната част на машината. При някои модели е скрит отпред зад малка вратичка отляво или отдясно в долната част на корпуса.

Трябва да махнете панела, като просто го издърпате към себе си или да отворите вратичката. После трябва да намерите голяма черна тапа, да поставите парцал или някакъв съд под нея и да я развиете обратно на часовниковата стрелка, след което да издърпате филтъра.

Водата веднага ще се излее от отворения филтър - особено ако се почиства веднага след измиване.

Ако филтърът се почиства поне веднъж месечно, върху него няма да има отломки и мръсотия. Ако има събрани, трябва да ги премахнете.

Филтърът трябва да се спусне в съд със сода и да се изсипе оцет. Оставете да престои 10-15 минути.

Има и други опции: можете да изплакнете филтъра с всякакви средства, например под крана, да го почистите със стара четка за зъби и сода или да използвате всички методи последователно. Препоръчваме да направите това при особено мръсен филтър.

При смесване на сода бикарбонат и оцет започва термична реакция. За да не се изгорите, трябва да работите с гумени ръкавици.

Докато филтърът е в разтвор на сода и оцет, струва си да проверите дупката, в която е бил. С помощта на фенерче трябва да светите вътре - вътре трябва да има малко работно колело. Ако не се вижда, значи се е натрупал много боклук.

Във всеки случай, дори и да няма остатъци, струва си да избършете тази дупка: дори в чистата пералня има мръсотия и гъбички. Те се появяват поради висока влажност: филтърът във всички модели перални машини се намира точно до дренажната помпа, която източва мръсна вода от резервоара.

Ако в дупката има остатъци, те трябва да бъдат отстранени с всякакви подръчни средства - дълги пинсети, пръсти или клещи. В екстремни случаи ще трябва да разглобите машината, тоест да се свържете със сервизен техник.

Когато всичко е чисто, филтърът трябва да се завинти на място.

Веднага след почистване можете да заредите машината с пране и да пуснете прането, за да проверите дали всичко е наред.

Как да пазите филтъра на пералнята чист

Почиствайте филтъра поне веднъж месечно. От време на време трябва да перете на най-горещите температури: това убива мухъла в тръбите и маркучите. Колкото по-малко остатъци има върху дрехите, толкова по-малко ще попадне във филтъра. Преди пране трябва внимателно да инспектирате джобовете, да отрежете и етикети от дрехите, да откъснете излишните нишки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest