Advice.bg»Статии»Авто-Мото»Съвети за каране на кола»Какво е GPS и как се използва

Какво е GPS и как се използва

Какво е GPS и как се използва
Снимка: pixabay.com

GPS проследяването става все по-популярно с нарастване броя на автомобилите, непрекъсната поява на големи автомобилни паркове, наличие на скъпи единични или група фирмени автомобили. В близкото минало следенето на автомобилите в реално време беше процес, изискващ специални средства.

Да се проследи колата, вече не е неразрешим проблем, благодарение на съвременните технологии. Някои от предложенията на съвременните модерни устройства гарантират и допълнителни възможности, които се извършват дистанционно: да се изгаси двигателят при нужда, да се пусне парното и други. Един СМС върши тези услуги.

В основата на проследяващите устройства обаче стоят един GSM модем и един GPS модул. Първият събира данните за набелязания мониторинг, вторият ги генерира. Собственикът на автомобила може да бъде спокоен за возилото си. Местонахождението му се открива за секунди.

GPS контролът предлага проследяване не само за нуждите на компании с голям автомобилен парк, опериращи на територията на континента, но и за нуждите на клиенти с нисък ценови клас като личните автомобили.

Тази техника служи за отстраняване или намаляване на рисковете от загуба на инвестициите в транспортните средства и подобряване на ефективността на работата им. Това важи и за GPS системите за лично ползване от частни превозни средства.

При съществуваща GPS връзка много лесно може да се изпрати адрес или точка за посещение, която се визуализира веднага върху дисплея, а също и маршрута за достигането на желаното място. В движение може да се извършват необходими промени, без това да затормози работата на водача.

Чрез системата за проследяване може да се избират по-преки маршрути, което ще намали броя на изминатите километри до достигане на желаната точка.

Колкото по-малко разстояние изминава автомобилът, толкова амортизацията му е по-малка и разходите за поддръжка оттам намаляват.

Как се използва GPS

Използваното гориво при по-нисък дневен пробег намалява и това води до спестяване на ненужни разходи за гориво, които са сериозно перо.

Чрез GPS системите излишното време за работа на двигателя на място спестява неочаквани суми. Дори само за четвърт час по-малко на ден да работи автомобилният двигател, ще доведе до 55 часа по-малко за месеца, а сметката за излишно гориво може лесно да се направи. Това важи за всеки автомобил - фирмен или частен, който се ползва целодневно.

Остава да се отбележат и удобствата, които осигурява GPS системата, а те макар да нямат ясно формулирано финансово изражение, не са за пренебрегване. На първо място, възможността автомобилите да се проверяват навсякъде. Защитата на данните на фирмените автомобили, която е пълна, е друго предимство.

Данните от устройствата не могат да бъдат манипулирани, а това е гаранция за точността на системата и високата степен на защита. Без съмнение става въпрос за инвестиция, която може да спести много средства за тези, за които автомобилът е начин на живот и работна дейност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest