advice.bg»Статии»За дома»Ремонт и обзавеждане»Как се боядисват мръсни и прашни стени?

Как се боядисват мръсни и прашни стени?

Как се боядисват мръсни и прашни стени?

Ремонтът у дома е предизвикателство за всяко семейство. Всяка интериорна промяна се свързва с полагането на определени усилия за период от време и за сметка на значителни ресурси.

Въпреки това ремонтът винаги носи финално удовлетворение, защото внася свежест и нова желана визия.

Боядисването е елемент, който съпътства почти всеки ремонтен процес. За много хора това е най-лесната и бърза част от ремонта, но истината е, че боядисването е един от най-важните аспекти при такива процеси. Правилната обработка на стените е дейност, която не трябва да бъде подценява.

Мръсните и прашни стени са явление, с което всяко семейство се сблъсква. Това е неизбежно, тъй като прахът се трупа ежедневно, а нежеланите петна се появяват дори и при огромни усилия за опазване на стените.

Много хора смятат, че боядисването върху мръсни и прашни стени няма да доведе до нищо фатално и могат да си спестят предварителната подготовка. Истината е, че това е груба грешка, която е препоръчително да избягвате, ако искате да получите интензивен и дълготраен нов цвят за вашите стени.

Преди нанасянето на боя върху стените, трябва добре да ги почистите от всякакви мазни петна, контрастни разлики в цвета, прах и т.н. Това почистване може да се извърши с обикновена кърпа освен ако няма упорити петна, които изискват други решения като сода за хляб, сапунен разтвор, оцет и топла вода, обезмаслител, търкане с четка за зъби, почистване с помощта на гума от молив и др.

Ако сложите боя върху намърсена стена, то това няма да бъде фатално, но ако боята е бяла, то много вероятно да получите сив цвят вместо това. За да избегнете разлики в цветовете, то по-добре забършете стените, преди да преминете към следващите етапи.

За боядисването на стени е необходимо също да положите основа под формата на грунд. Той обикновено се нанася със специална четка 1-2 часа преди боядисване.

Неговата функция е да подготви стените, като ги направи по-равномерни за максимално попиване от цвета, и да ги заздрави, като премахне малките несъвършенства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest