advice.bg»Статии»Социални и комунални услуги»Ипотечен кредит»Избор на жилище: Под наем или ипотека?

Избор на жилище: Под наем или ипотека?

Избор на жилище: Под наем или ипотека?

Притежаването на собствено жилище е примамлива възможност, защото дава чувство на сигурност и успешност в живота, но кредитът за собствен дом е важно и дългосрочно финансово решение, към което трябва да се подходи много отговорно.

В момента все повече домакинства в развитите страни живеят под наем. Изборът им е от чисто финансови подбуди. Дължи се обикновено на факта, че наемът е единственото нещо, което могат да си позволят, макар че невинаги това е причината.

Как стоят нещата у нас?

В България продължава да битува разбирането, че собственият дом е първостепенна необходимост и той трябва да се придобие възможно най-рано. Все пак, когато се взема решение за теглене на кредит, е нужно да се имат предвид следните фактори:

- Какви са доходите на лицето, което ще тегли кредита?

- Колко дълго се планира обитаването на това жилище?

- Какви са предпочитанията - гъвкавост или стабилност по отношение на начин на живот?

- Какви са дългосрочните финансови, кариерни и семейни планове на лицето, което ще тегли кредит?

При наем собственикът обикновено изисква предварителен депозит, гарантиращ покриването на евентуални щети от наемателя. При липсата им депозитът се връща. Под наем битовите сметки също се заплащат от наемателя най-често.

При кредит нещата са по-сложни. Най-голямото перо е вноската по кредита. Ако лихвата е плаваща, размерът на вноската се променя с времето. Като при собственик се дължат и данъци и такси за имота.

Под наем или ипотека?

Повечето банки изискват застраховка от кредитополучателя, а това завишава вноската. Има и скрити разходи, които при наем са за сметка на собственика. Купувачите на ново жилище обикновено трябва да имат възможност еднократно да платят значителна сума, около 20 % лично участие. Затова ипотечният кредит е непосилен за хора, които нямат спестявания.

Собственото жилище е значителен и дълготраен актив и пазарната му цена обикновено расте с времето. Примамливи са данъчните облекчения у нас за млади семейства, които искат да закупят свой дом.

В крайна сметка собственото жилище е въпрос на много условности, включващи в какъв етап от живота си е човекът, който е потенциален кандидат за ипотечен кредит, какви са целите му в живота. Ако става въпрос за изплащане на други кредити, наемът е по-добър вариант пред ипотечния кредит за момента, докато се налага да се отклоняват средства по други плащания.

Ако обаче човек се чувства финансово стабилен, преминал е на ново кариерно стъпало и е сигурен в доходите си, моментът за покупка на собствено жилище е подходящ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest