Защо не ражда кайсията?

Защо не ражда кайсията?
Снимка: 1010888/pixabay.com

Кайсията е много популярна за отглеждане поради вкусните си и полезни плодове и в същото време изисква много внимание, когато се отглежда. Понякога се случва новозасадена фиданка или старо дърво да не цъфти или да не ражда плодове, което е много неприятно за собственика на кайсия. Това може да се случи по ред причини, които ще разгледаме тук.

Причината може да е в закупения разсад

Ако това е разсад, получен чрез засяване на семена от култивирани форми или сортове кайсия, тогава той ще има дълъг ювенилен (младежки) период и може да минат 5 или дори 6 години от момента на засаждане в градината до първото плододаване. Присаденият разсад може да цъфти още през втората или третата година, тъй като резниците се вземат за присаждане от дървета, които вече са преминали младия етап на развитие.

При положение, че кайсията е цъфнала, можем да предположим, че е навлязла в сезона на плододаване. Но защо не даде плод е друг въпрос.

Какво обуславя завръзването и запазването на плодовете

Цъфтежът на всяко растение обикновено завършва с образуването на яйчник, но този яйчник не винаги се формира и съхранява до узряване. Има няколко причини за това. Между тях:

- Лоши условия на опрашване. Те се сумират, ако вали по време на периода на цъфтеж, което предотвратява полета на насекоми-опрашители. Освен това, за успешно опрашване, кайсията трябва да има близко (в рамките на няколкостотин метра) дърво от друг сорт или дива форма, тъй като този плодов вид не е способен да се самоопрашва. В същото време времето на цъфтеж на основния сорт и сорта опрашител трябва да съвпада;

- Развитието на вредители и болести по овошките също може да доведе до загуба на реколтата. От вредителите кайсията засяга сливовия и прасковен плодов червей. Първият води до загуба на добива в самото начало на образуването на яйчника и през периода на узряване на плодовете (второ поколение), а прасковеният - в периода на напълване и узряване на плодовете. В този случай обаче на дървото могат да се намерят поне няколко засегнати (червиви) плода;

- Понякога кайсия е засегната от заболяване като Монилиооза - плодово гниене. То е с гъбичен произход и заразява цветовете, които изсъхват и не образуват яйчници. Заедно с тях умират и листата с малки клонки (изглеждат изгорени);

- Метеорологични условия през лятото. Кайсията не издържа на преовлажняване или суша. И в двата случая се получава отделяне на яйчника. Често е възможно да се наблюдава как костилките остават да висят на дървото до самата есен, а плътта по тях е напълно суха. Или, напротив, точно преди узряването, плодовете внезапно се напукват поради излишната влага.

Какви са условията за отглеждане на кайсии във вашата градина

Кайсиево дърво

Кайсията е много капризна култура. Не всички условия са подходящи за нея. Ако едно дърво ежегодно е сериозно повредено от замръзване, също и „слънчево изгаряне“, то скоро няма да започне да дава плодове, тъй като всички сили ще бъдат насочени към възстановяване на загубените части (към растеж) и цветните пъпки няма да бъдат положени. Друг фактор, който може да повлияе на завръзването на плодовете, е увреждането на цветните пъпки (плодниците) вътре в пъпките. Такива цветове могат да цъфтят, дървото цъфти обилно, но не дава плодове. Въпреки това такива увреждания са трудни за диагностициране и лесно се бъркат с подовото гниене. По принцип една кайсия може да даде добра реколта при неподходящ климат само веднъж на всеки 2-3 години и това се счита за нормално. Въпреки че, разбира се, има градинари, които благодарение на правилното поставяне на дърветата и доброто местоположение на обекта ежегодно събират много плод от едно дърво.

Още причини защо кайсията не ражда

Неправилно време за засаждане. Кайсията е костилкова култура, така че може да се засажда само през пролетта. Когато се засади през есента, ще боледува дълго време и най-вероятно ще забави плододаването с няколко години.

Неправилно място за засаждане. Най-доброто място за кайсия е високо и слънчево. Не я засаждайте на сянка, във вдлъбнатини и низини, върху почви с близко стоящи подпочвени води. Кайсията обича почвата без застой на вода, по-добре е - пясъчна глинеста или лека глинеста. На тежки почви корените се развиват бавно, а плододаването ще бъде по-късно.

Кайсията не се полива и не се подхранва. Компетентната грижа е ключът към добрата реколта. Липсата на поливане, подхранване, плевене - всичко това може да забави развитието на растението и да забави плододаването.

Торенето трябва да се извършва правилно. Не трябва, например, да злоупотребявате с азот с надеждата, че растението бързо ще увеличи вегетативната маса и ще има повече плодове. При излишък от азот в почвата, кайсиите наистина активно увеличават вегетативната маса, но в същото време не цъфтят и не изпускат целия яйчник веднага след цъфтежа.

Кайсията е подрязана неправилно

Неправилната резитба също може да доведе до това, че кайсията не дава плод. Ако се подрязва в края на пролетта, може да причини заболяване. Ако се реже късна есен, леторастите могат леко да замръзнат. Оптимално е резитбата да се извършва в края на февруари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest