Advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Как да спрем да гризем ноктите си?

Как да спрем да гризем ноктите си?

Как да спрем да гризем ноктите си?
Електронен термометър за деца
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Гризането на ноктите обикновено започва в детството и може да продължи през зряла възраст, а страничните ефекти могат да бъдат повече от козметични. Продължителното гризане може да причини нараняване на кожата около ноктите и да увреди тъканта, която кара ноктите да растат, което води до необичайно изглеждащи нокти. Навикът е възможно да ви направи уязвими към инфекции, тъй като предавате вредни бактерии и вируси от устата си към ноктите и обратно. Това води до по-чести настинки и заболявания.

За да ви помогнат да спрете този неприятен навик, дерматолозите препоръчват да следвате тези съвети, с които да спрете да гризете ноктите си.

- Дръжте ноктите си изрязани – ако няма какво да гризете, няма да се изкушавате да го правите;

- Нанесете горчив лак за нокти, той ще има отблъскващ ефект за вас. Формулата на лака е безопасна, но вкусът е ужасен. Благодарение на това, лакът обезкуражава много хора да гризат ноктите;

- Ходете на маникюр. Красивите, поддържани маникюри, които със сигурност не са били безплатни, ще ви откажат от гризането. Също, лакът не бива да се гризе;

Ходенето на маникюр помага да спрете да гризете ноктите си

- Използвайте стрес топка, играчка, химикал с механизъм за натискане, или друга занимавка. Това ще държи ръцете ви заети. Може и да дъвчете дъвка;

- Опитайте да гризете с по един нокът по-малко! Малкият прогрес също е прогрес. Когато успеете да избегнете този конкретен нокът, опитайте втори, трети и т.н., докато успеете да се откажете от всички. Не бързайте, бъдете търпеливи.

За някои хора гризането на ноктите може да е знак за по-сериозен психологически или емоционален проблем. Ако многократно сте се опитвали да се откажете и проблемът продължава, консултирайте се с лекар.

Защо гризем ноктите си?

Децата, чиито родители го правят, е по-вероятно да последват примера - дори ако родителят спре поведението преди детето да се роди.

Гризането може да е признак на тревожност или стрес. Повтарящото се поведение изглежда помага на някои хора да се справят с предизвикателни емоции.

За повечето хора този навик се случва автоматично: правите го, без да мислите за това.

Да се откажете от такъв навик не е лесно, а доста сложно. Съществуват варианти, включващи психолог, ако навикът е свързан с психологически проблем. Дори това да е вашият случай, не се тревожете, винаги можете да получите помощ. Това, на което трябва да обърнете особено внимание, е дали има зачервяване, подуване, лющене или промени в ноктите.

Вдлъбнатините, обезцветяването и необичайният растеж могат да бъдат признаци на медицински проблем. Ако забележите, че нещо не е наред, консултирайте се с вашия личен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest