advice.bg»Статии»Двор и градина»Отглеждане на цветя»Дървото на парите - какво е то и как се отглежда

Дървото на парите - какво е то и как се отглежда

Nadia GeorgievaNadia Georgieva
Новак
3
Дървото на парите - какво е то и как се отглежда

Дървото на парите присъства в почти всеки дом, отчасти заради суеверие и надежда да донесе богатство в дома, отчасти и заради това, че изглежда добре.

Смята се, че ако се грижите всеотдайно за него, то ще донесе желаното и ще увеличи притежаваното. Поставянето на монети на дъното на саксията се счита за талисман, който допълнително увеличава влиянието.

Класическата форма на сукулентното растение е именно дръвче. За да се получи пищна корона, първо трябва да засадите един екземпляр в саксия. Ако има няколко в саксията, то ще им стане тясно и няма да се получи дърво, а храст.

Растенията ще се издължат, няма да се разклоняват добре, ще си пречат едно на друго. За да не се случи това, трябва да формирате короната на дървото на парите.

Трябва да изчакате, докато на клонките се развият три или четири двойки листа и между последната двойка да се получи нова пъпка. Нея трябва да отделите с пръсти, нокти или пинцета.

След кратко време вместо отделената пъпка ще се появят две или три нови – дървото на парите ще започне да се разклонява. Ако отново се появи една пъпка, то повторете операцията.

Ако клонките са дълги, трябва да отчупите или да отрежете само връхната им част. Мястото на среза трябва да се посипе с пепел. Не се опитвайте да формирате растението с помощта на тел, тъй като ще повредите стеблото и клонките.

Ако дървото на парите е все още малко и не е започнало да се разклонява (оптималната височина е 15 см), отщипете 2 малки връхни листа. Можете да отщипете и повече, но само така, че на края на клонките да остават 2 големи листа.

След това на това място трябва да започне разклоняване (като веднага се появят 2 двойни листа). Ако това не се случи и има само една двойка, прищипете повторно.

Грешката, която правят повечето хора, е неправилният избор на саксия за дървото на парите. При голям обем на почвата основният корен се развива надолу, а самото растение нагоре, което го прави тънко и слабо.

Ако красулата е била в голям съд, пресадете я в малка и плоска саксия. Почвата за дървото на парите трябва да се състои наполовина от пясък и ситни камъчета. Можете да я намерите и в цветарските магазини.

Пресаждането на дървото може да се прави на половин година, като се пренася с почвата около корените в съд, който е широк.

Поливайте дървото на парите не обилно, но често. При обилно напояване в саксията може да се застои вода, което често е причина за загниване на корените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest