advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Защо ми пукат ставите?

Защо ми пукат ставите?

Kristina KambarevaKristina Kambareva
Новак
159
Защо ми пукат ставите?

Понякога пукането на кокалчетата на пръстите или други стави е много често и обикновено не е вредно. Понякога пукането на ставата може да осигури усещане за облекчение и да даде по-голям размах на движение.

Пукането на ставите може да стане по-забележимо с напредването на възрастта, тъй като част от хрущялите ви се износват. Когато пукането е придружено от болка или подуване или е след нараняване, консултирайте се с Вашия лекар.

Защо пукат ставите?

Може да има различни причини. Това е често срещано явление и обикновено не е индикация за здравословно състояние на костите. Какво точно причинява пукането е обект на много изследвания, но все още не е напълно изяснено.

Някои естествени причини за пукане на ставите

- Звуци от мускулна активност. Тъй като мускулът се разтяга, това може да причини шум в ставите. Например, сухожилие може да щракне и да излезе от мястото си, докато се разтягате, тренирате или танцувате;

- Загуба на хрущял. Това може да се случи в процеса на стареене, когато ставните повърхности изтъняват;

- Артрит. Това може да причини дегенерация на хрущяла и може да доведе до шум в ставите;

Механика на пукането в ставите

Пукане на стави

Какво създава този пукащ шум, не е напълно известно. Традиционното обяснение е, че натискът върху ставата създава малки мехурчета в синовиалната течност, които изскачат, когато се образуват бързо. Синовиалната течност съдържа кислород, азот и въглероден диоксид и предпазва костите ви от триене една в друга. Проучване от 2015 г. използва магнитно резонансно изображение в реално време на пукане в ставите. Изследването показва, че шумът е свързан с образуването на кухини в ставната течност - две повърхности се разделят бързо, оставяйки газова кухина.

Лошо ли е да пукате ставите си?

Пукането на кокалчетата на пръстите или други стави не е „лошо“, но може да е досадно за хората около вас, ако го правите често. В редки случаи, ако пукате става твърде силно, например в гърба, можете да се нараните като прищипете нерв или напрегнете мускул. Често срещаният мит, че ще получите артрит в ръцете си, ако напукате кокалчетата си се оказва напълно неверен. Проучванията показват, че пукването на кокалчетата не изтънява хрущяла и е малко вероятно да доведе до остеоартрит.

Когато пукането на ставите е придружено от болка, подуване или загуба на подвижност, е време да се консултирате с медицински специалист. Това може да е знак, че сте повредили хрущял, скъсали сте сухожилие или сте прищипали нерв. В някои случаи може да е симптом на остеоартрит или ревматоиден артрит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Популярни