Какво е биткойн и как работи?

Биткойн
Снимка: MichaelWuensch / pixabay.com

Биткойните са наречени криптовалута, тоест възприемат се като криптоактив. Какво е отношението им към истинската валута и какво значение има за нея?

По своята същност биткойнът е дигитален жетон, чиято размяна се извършва електронно. Негов физически аналог не съществува. Той се създава и следи от компютърната мрежа, боравеща със сложни математически формули, и е виртуално средство за разплащане.

Зад биткойните не стои никоя реална структура. Никой централен орган не го емитира. По тази логика на биткойна не може да се има същото доверие, каквото на официалната валута, която винаги е подкрепена от националната банка или от централните банки в еврозоната, както е при еврото.

Поради тези му особености биткойнът не е широко разпространено средство за разплащане. На малко места може да се плати с биткойни. Дори там, където е приет, сделките са бавни и с високи разходи.

Освен това биткойнът може да бъде откраднат от хакери, а правна защита срещу такива посегателства няма.

Биткойнът в момента не е стабилна валута. Стойността му варира прекалено силно и в широки граници за дни. Затова не може да бъде наречен валута, не отговаря на изискванията към подобно средство. По-скоро може да се определи като счетоводна система за поддръжка на индивидуални сметки, споделена в глобалната мрежа.

Какво е биткойн и как работи?
Снимка: tombark / pixabay.com

Биткойнът е спекулативен актив. На него може да се заложи както в хазарта и да се спечели, но и да се загуби всичко. Европейската централна банка не носи отговорност за регулацията на биткойни или други криптовалути, защото те не са законно платежно средство. И тъй като вложителите нямат никаква защита, към биткойните трябва да се подхожда много внимателно.

Замисълът да се правят бързи, сигурни и евтини разплащания от потребител до потребител, без намеса на банка или друга централизирана система, лесно се опорочава от несигурната регулация на това движение на виртуални пари. Подходящо разплащателно средство биткойнът може да стане при хиперинфлация, или на пазари, където поради някакви причини не се разрешава извършване на сделки.

Все пак има компании, които приемат плащане в биткойни за реални покупки - на храна, спортни принадлежности, услуги и други. У нас такива компании са общо 21 на брой в различни области на търговията и услугите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest