advice.bg»Статии»Здраве»Депресия и стрес»Съвети за хипохондрици

Съвети за хипохондрици

Съвети за хипохондрици
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Не е необходимо да имате особено висок коефициент на интелигентност, за да знаете какво се крие зад понятието хипохондрик, но тук ще ви запознаем с неговото научно дефиниране.

Хипохондрията е психично разстройство, което се изразява в прекомерно притеснение или загриженост за сериозно заболяване. Познато в медицинските среди е и като здравна тревожност или фобия и с прости думички е изпитване на болестен страх от болести.

Хипохондрията не е безопасно състояние, защото влияе в много аспекти на живота. Тя може да е толкова силна, че хората, страдащи от хипохондрия, дори да усещат физически болки в тялото си в зависимост от конкретната болест, от която са решили, че страдат.

Искрено се надяваме вие самите да не сте хипохондрици, но животът вероятно ще ви срещне с такива хора, поради което е добре да знаете как да им се притечете на помощ.

Фактите сочат, че често хората се превръщат в хипохондрици заради неадекватното отношение на собствените си родители или преживяна загуба на близък човек. Имайте предвид, че има и такива, които просто търсят чуждото внимание.

Ето няколко съвета как да помогнете на хипохондрици, а вие сами преценете дали те имат нужда от вашата помощ.

Ако контактувате с хипохондрик, то никога не му споделяйте, че наскоро сте били с настинка или грип, камо ли че по някаква причина ви се е наложила хоспитализация. Подобно поведение веднага би провокирало страховете на хипохондриците, че и те вече са се заразили от вас и мигновено ще започнат да изпитват описаните от вас симптоми на заболяването ви.

Хипохондрици

Накарайте хипохондрика, комуто помагате, да престане да вярва на всичко, което пише в интернет. Вие самите знаете, че интернет пространството буквално бълва от фалшиви новини, зле написани статии и подвеждаща информация, твърдения и уж доказани факти.

Насърчавайте хората, страдащи от хипохондрия, да открият свое хоби, или пък ги насочете към вид спорт. Колкото по-заета е мисълта им или тялото им ангажирано във физически дейности, толкова по-рядко те ще се присещат за дебнещите ги болести или пък за онези, от които уж вече са застигнати.

Накарайте хипохондрика да се научи да се наслаждава на живота. Много от тези хора не смеят дори да прекрачат прага на дома си, страхувайки се да не се заразят с някоя болест. Изведете своя приятел или познат навън, покажете му колко е красива природата и изобщо го накарайте да гледа позитивно на живота. Когато той започне да мисли позитивно, то и тялото му ще се чувства по-добре и по-здраво.

Не на последно място, можете да пробвате директно да му загатнете, че страда от хипохондрия и че следващият лекар, който трябва да посети, е не кой да е, а психотерапевт. Както казахме в началото, хипохондрията е психично разстройство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest