advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Как да преодолеем прегърбването

Как да преодолеем прегърбването

Как да преодолеем прегърбването

Човекът е единственият бозайник, който прекарва живота си изправен на два крака. Когато сме малки, родителите ни ни помагат да се задържим на два крака, но бебетата ходят на четири крака за известно време. По-близо до една година детето успява да преодолее силите на физиката и уверено да започне да ходи. Този няколкомесечен процес за нас е само мъничък преразказ на човешката еволюция, отнел няколко милиона години.

Защо човекът е изправен, все още не е известно със сигурност. Може би това ни позволява да пестим енергия или да прегряваме по-малко на слънце. Остава фактът, че изправеното ходене е нашият човешки двойник.

Човек ходи, бяга, седи и спи в определена поза. Това се нарича поза. С други думи, това е връзката между частите на тялото в изправено положение и отделните му части - главата и шията, гръбнака и крайниците - в спокойно положение и в движение.

Позата е различна за всеки, зависи от навиците на човека. Но като цяло нормалното положение на тялото се развива по същите закони. В областта на кръста и шията има извиване напред или лордоза, в областта на гърдите, има огъване назад или кифоза. Отстрани оста на тялото ни изглежда S-образна, но малки отклонения се вписват в нормата.

Какво е прегърбването

Прегърбването е просто лоша стойка: гърбът е като колело, гърдите са хлътнали, на тях се опира брадичката на ниско спуснатата глава. Този вид увреждане е особено често срещано сред подрастващите и представителните седящите професии.

Лошата стойка сама по себе си не е болест, тя не влияе на продължителността на живота, но влияе върху неговото качество. Главоболие, болки в гърба и болки в шията – тези симптоми често се свързват с неправилната стойка и мускулният хипертонус, които трябва да са в покой. От неочевидните последици от прегърбването, учените изброяват уринарната инконтиненция, запека и лошото храносмилане с киселини. Наведеният гръб притиска коремната кухина и едновременно с това пикочния мехур.

Няколко съвета как да преодолеем прегърбването

Упражнение за прегърбване

По време на работа или учене правете следните упражнения на всеки 15 минути:

Първо упражнение

Протегнете ръцете си пред себе си, заключете ги в ключалката и ги протегнете напред, като огънете добре гърба си. След това повдигнете ръцете си нагоре и почувствайте, че гръбначният стълб се изправя. Сега ги поставете зад главата си и се наведете възможно най-дълбоко назад.

Второ упражнение

Дръжте главата изправена, леко повдигнете брадичката. От това положение леко наклонете главата си назад. Усетете как мускулите на шията се стягат, задръжте в това положение за 2-3 минути и се върнете в изходна позиция. Внимание! Никога не се опитвайте да облекчите напрежението в областта на шията с кръгови движения с главата си - това ще нарани прешлените.

Трето упражнение

Поставете ръцете си със сплетени пръсти на тила, издърпайте лактите възможно най-назад и ги задръжте възможно най-дълго, след което се отпуснете.

Още съвети:

- Напомняй те си да държите гърба си изправен;

- Купете си корсет или колан за правилна стойка;

- Занимавайте се със спорт;

- Правете почивки по време на работа, за да разтегнете гърба си и да се движите малко;

- Следете позицията на главата и шията си, докато седите пред компютъра;

- Спете в правилната позиция: не се препоръчва да спите по корем, защото гръбначният стълб е твърде напрегнат - по-добре е да спите на една страна и да поставите малка възглавница между бедрата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest