advice.bg»Статии»Социални и комунални услуги»Плащане на сметки»Нуждаете се от пари назаем? Това са всички опции, от които може да избирате

Нуждаете се от пари назаем? Това са всички опции, от които може да избирате

AdminAdmin
Новак
2
без пари

Тежката икономическа обстановка, загубата на работни места, ниските доходи, недостатъчни да покрият определени нужди, принуждават все повече хора да търсят заем за задоволяване на свои потребности – от битови, през лечение или спешен ремонт до покупка на техника, автомобил или жилище. Най-често източник на средства за задоволяването на тези

потребности се явяват банките. Кредитът беше полезен и желан финансов продукт и преди финансовата криза, но сега още по-осезаемо се усеща значимостта му. Наред с банковите кредити има и други по-бързи, удобни и изгодни опции, от които да избирате. Познаването на техните плюсове и минуси ще ви помогне да изберете най-подходящия за вас начин да се сдобиете с пари назаем.

Заем от приятели или роднини

Добрият стар начин за решаване на финансови проблеми безспорно има редица предимства, най-важните сред които са липсата на лихви и оскъпяване, както и на изискване за представяне на документи, чакане за одобрение, доказване на доход или посочване на поръчители. Заемайки средства на заем от близки и приятели, нямате и притеснение от наказателни лихви, ако закъснеете с изплащането на кредита. Закъснението няма да ви се отрази и на кредитното досие.

Заемът от приятели крие и редица опасности, най-значимите сред които са разваляне на отношенията при забавяне от ваша страна с връщането на кредита, липсата на договор, който да дава сигурност и на двете страни. Не трябва да пропускаме и факта, че заемът от приятели е подходящ за малки суми. Ако са ви нужни средства за покупка на автомобил или жилище, тази опция не е подходяща и най-често е и невъзможна.

Кредитна Карта

Кредитна карта

Удобна, даваща ви сигурност, че винаги разполагате със средства незабавно, картата в джоба ви е безспорно най-бързият начин да получите необходимия ви заем. Може да я използвате за разплащане в брой или онлайн. За да извлечете само ползите от употребата ѝ, важно е да познавате минусите на кредитните карти. Те често имат такси за теглене на пари в брой, което е един от недостатъците. Друг съществен недостатък е високата лихва след безлихвения период. Ако ви е нужна голяма сума или считате, че няма да покриете изтегленото навреме, тази опция не е подходяща за вас за сдобиване с необходимия ви заем.

Банков кредит

Банковите заеми са единствена опция, когато ви е нужна сериозна сума за покупка на жилище или инвестиция. Банковите финансови институции отпускат по-големи заеми и такива с дълъг срок на погасяване.

Недостатъците са свързани с изискването да докажете дохода си, да работите на трудов договор, както и да посочите поръчители. Ако сте изгубили своята работа или доходът ви не е от дейност, която извършвате на трудов договор, то трудно ще получите кредит от банка.

Същото важи и ако се изискват поръчители, а вие не може да посочите такива или ако имате лошо кредитно досие – необслужени заеми, забавени вноски по кредити. Друг съществен недостатък е дългият период за одобрение, който трябва да изчакате. Необходимо е да попълните куп документи, да представите други и да се въоръжите с търпение. В случаите, когато средствата са ви нужни веднага, това не е подходящата опция за вас.

Рискът при банковия заем идва и от опасността да натрупате лихви, ако не покривате вноските си навреме, да изпаднете във финансов колапс, както и да се сдобиете с лошо кредитно досие.

Бърз кредит

бърз кредит

На пазара функционират и небанкови институции, които отпускат заеми – фирмите за бързи кредити. Тяхната дейност е регулирана, официална, но начинът, по който работят, се различава от този на банките. Фирмите за бързи кредити отпускат необходимите ви средства много по-бързо – от минути до часове, процедурата е значително опростена и може да кандидатствате и да получите парите изцяло онлайн, без да е необходимо да посещавате техен офис. Това прави заема от небанкови финансови институции подходящ за хора, които спешно се нуждаят от средства, както и за тези, в чието населено място или в близост няма клон на банкова финансова институция.

Друго ценно предимство на бързите кредити е, че при тях няма изискване за доказване на доход и работа на трудов договор. Не се изисква и посочване на поръчители. Ако получавате редовно средства независимо дали от системата за социално подпомагане, наем или работа като самонаето лице, вие имате всички шансове да получите одобрение на молбата си за кредит. В някои случаи дори е възможно да получите заема и при не толкова отлично кредитно досие. Съществен плюс е и възможността да получите безлихвен заем. Много фирми за бързи кредити отпускат пръв кредит до определена сума с 0% лихва и 0 лв. такса.

Недостатъкът при кредитите от небанкови финансови институции е, че сумите обикновено са малки, както и времето, в което трябва да ги върнете. Немислимо е да закупите апартамент с бърз кредит. Този тип заеми са подходящи, когато спешно се нуждаете от малка сума за непредвидени разходи, ремонт, техника или пари до заплата.

Познавайки кредитните продукти и имайки добра финансова грамотност, ще успеете да прецените кой е най-подходящият за вас заем във всеки конкретен случай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest