Advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да изчистим варовика в банята и кухнята

Как да изчистим варовика в банята и кухнята

Как да изчистим варовика в банята и кухнята

Освен ако не започнем да чистим старателно и с настървение кухнята и банята си всеки ден, то неизбежно ще се сблъскаме със следите от варовик, които остават след използването на вода в тези помещения.

Не си мислете, че е необходимо водата да е прекалено варовита или пък да имаме течове по тръбите или около мивката си, за да забележим следите от варовик по тях. С течение на времето той просто се натрупва и е не само неприятна гледка от чисто естетически вид, но може да нанесе и сериозни щети по всички метални повърхности.

Преди да ви покажем как лесно да изчистите варовика в банята или кухнята си, нека първо ви запознаем с това какво представлява той.

Варовикът, който често се среща и като котлен камък, е съединение от минерални соли и то главно от калциев карбонат. Той оставя трудно заличими следи по мивките, крановете, стените на душа, както и по всички метални повърхности, плочки и фаянс, които имат пряк досег с вода. Най-бързо се натрупва в онези кътчета, където водата е по-варовита, както и ако използваната за нуждите на дома вода е с по-висока температура. Или иначе казано - трудно можете да се предпазите от появата на варовик, но пък има методи, с които да го почиствате. Ето най-често употребяваните от тях.

Конвенционални препарати срещу варовик, продавани в търговската мрежа

Няма нужда да ви цитираме конкретни марки, разфасовки и т.н. на всички препарати, които са ефективни при премахването на варовик от банята или кухнята ви. Имайте предвид, че повечето от тях са киселинни препрати, които целят разграждането на котления камък и съдържат в себе си фосфорна и/или сярна киселина. Много е важно да следвате стриктно упътването на производителите на подобни синтетични препарати, както и не е желателно използването им върху повърхности от емайл или мрамор. Рискувате трайно да ги увредите.

Лимонов сок срещу котлен камък

Почистване на варовик с лимонов сок

Може да не разполагате с никакви препарати у дома си срещу котлен камък или пък сте решили да пестите средства. В подобен случай използвайте лимонов сок за почистване. Просто изстискайте няколко лимона в купа и навлажнете със сока им хартиена кърпа. Увийте я подобно на компрес около крановете си или пък я разстелете върху мивката. Изчакайте около 90 мин. и забършете със суха домакинска кърпа. Изплакване не е необходимо, защото лимонът ще ароматизира приятно помещението, в което сте го използвали.

Оцет срещу варовик

Оцетът е още по-мощно средство от лимоновия сок при борбата срещу варовика. С него действате по аналогичния начин, както е описано и с лимоновия сок, но поради силната миризма на оцета е добре да измиете добре всички повърхности, върху които сте го прилагали. Ако искате и да ги полирате, можете да използвате сода за хляб. Така ще получите чудесен завършек на дейността си.

БИО препарати срещу варовик

Обикновено тези препарати са доста по-скъпи, но рискът да увредите трайно каквито и да са повърхности в дома ви е минимален. Те са направени на базата на етерични масла, най-вече цитрусови и използвани по предназначение и редовно, са много ефективни срещу котления камък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest