advice.bg»Статии»Хранене»Здравословно Хранене»Защо да ядем повече пъдпъдъчи яйца?

Защо да ядем повече пъдпъдъчи яйца?

Защо да ядем повече пъдпъдъчи яйца?

Малките, пъстри яйца от пъдпъдък не са особено популярни у нас. Това обаче е сериозен пропуск, тъй като те са невероятно ценен източник на хранителни вещества, витамини и минерали.

Макар да са съвсем миниатюрни, пъдпъдъчите яйца са 3 до 4 пъти по-богати по съдържание на нутриенти, в сравнение с кокошите яйца. Те имат и редица предимства от здравословна гледна точка – не съдържат лош холестерол, което ги прави много по-полезни за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и при наличието на такива.

В тях никога не се открива салмонела, тъй като дебелата ципа зад черупката и малките пори на повъхрността им не позволяват проникването на опасната бактерия. Освен това птиците, които снасят тези малки съкровища, имат по-висока температура на тялото – 42 градуса, поради което са по-устойчиви на инфекции.

Това означава, че са третирани и много по-малко с лекарствени средства, сравнено с кокошките. Съответно яйцата са по-чисти откъм съдържание на химически вещества.

Едно пъдпъдъче яйце съдържа близо 2 процента желязо, около 1 грам белтъчини и 1 процент калций. Освен това в състава му влиза изобилие от витамин В, рибофлавин, фосфор, витамин А, мед, кобалт, глутаминова киселина, калий, натрий, селен и др. Източници са и на усвоим витамин D, което е особено ценно за хората, страдащи от недостиг, както и за профилактика.

Заради богатото съдържание на супер ценни вещества пъдпъдъчите яйца се възприемат като храна, който действа лечебно и укрепва здравето.

Защо да ядем повече пъдпъдъчи яйца?
Снимка: Sonya Simeonova

Те имат противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Подобряват метаболизма и действат благотворно на храносмилателната система, макар че не трябва да претоварвате организма с повече от 5 до 6 яйца на ден.

Чудесни са при неврози и нестабилно емоционално състояние, както и при високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Тъй като имат свойството да действат противоалергично, те са подходящи и дори препоръчителни за хора с алергии.

Интересна особеност е, че пъдпъдъчите яйца се препоръчва да бъдат консумирани сурови. Така ценните вещества в тях остават непокътнати от термичните процеси при готвене.

Както вече казахме, няма никаква опасност да се разболеете от салмонела. Може да си приготвите и коктейли с яйца, като съществуват няколко култови рецепти за смесване на яйцата с алкохол и други съставки. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати