Advice.bg»Статии»Работа»Пари»Как да искам увеличение на заплатата?

Как да искам увеличение на заплатата?

Как да искам увеличение на заплатата?

Възнаграждението, за което работим в службата, е най-голямата ни мотивация за по-висока производителност. И когато то е ниско – нищо чудно, че не изпълняваме с удоволствие и хъс служебните си задължения.

Изпадали ли сте в положение, в което болезнено ви се иска да получавате повече пари? Струва ви се, че работите много, а заплатата е малка? Заплащането за труда ви е несправедливо ниско, а на другите е по-високо от вашето?

Но не знаете какво да направите икак да си поискате увеличение на заплатата? Ето няколко идея как да излезете от това несправедливо положение.

Говорете директно

Няма по-добър подход от това да поискате служебен разговор с прекия си началник и да му кажете директно – в прав текст, какви са претенциите ви относно заплатата. Подгответе се предварително с репликите, които ще отправите към шефа си. Трябва да имате и ясна представа с колко точно искате да бъде увеличена заплатата ви.

Най-вероятно той ще ви попита какво точно очаквате от него. Бъдете реалисти – не прекалявайте с размера на исканата сума, но и не я подценявайте. Но не се притеснявайте да говорите директно и да отправите смело исканията си – и тук важи библейската истина, че трябва да си поискаш, за да ти се даде.

Увеличение на заплатата

Подгответе се с доказателства

Ако знаете, че шефът ви не е особено щедър и е трудно да го склоните за увеличение, подгответе предварително достатъчно доказателства във ваша полза, които говорят, че работите за повече пари, отколкото всъщност получавате. Съберете статистическа информация – например за месечните възнаграждения на хора, заети във вашия бранш и заемащи същата длъжност. Подгответе също месечна справка за извършваните от вас дейности. Ако работата ви има пряко отношение към печалбата на фирмата, напомнете на началника си колко сте важен. Не забравяйте винаги да се мотивирате с факти, аргументи и нагледни доказателства.

Обсъдете проблема в неформална среща

Ако във фирмата практикувате поддържането на неформални взаимоотношения и общувате извън работното пространство – например ходите на спорт заедно, на кафе, ресторант, приятелски срещи и др., може да обсъдите проблема там. Понякога е по-лесно да се отпуснете извън работната среда. Пък и в приятелски разговор човек се отпуска по-лесно. Не прекалявайте обаче със сближаването – спазвайте нужната дистанция и уважение.

Но дори в неформална среда, в никакъв случай не говорете на шефа си като на авер от квартала. Покажете му вашата преданост, отговорност и коректност, без да скъсявате прекалено много дистанцията. Говорете честно, ясно и открито и не се срамувайте – ако сте достатъчно заслужили повишение на заплатата, то трябва да ви се даде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest