advice.bg»Статии»Хранене»Кулинарни техники»За начинаещи: Полезни съвети при готвене

За начинаещи: Полезни съвети при готвене

съвети за начинаещи кулинари

Тъй като следващите редове са предвидени именно за начинаещи в кухнята, преди да преминем към конкретните ни съвети е много важно да знаете, че за начало е добре да пробвате с лесни и бързи за приготвяне рецепти, по време на които да не експериментирате прекалено с включените в тях съставки и подправки. За всичко има време. След това важно уточнение можем да преминем към конкретните ни съвети за готвене за начинаещи, с които се надяваме да сме ви от полза.

Захващайте се с готвене само когато имате настроение за подобна дейност. Ще си позволим дори да цитираме една от най-известните представителки в кулинарния свят, Джулия Чайлд, която казва: "Това е моят съвет: да се научиш да готвиш, да изпробваш нови рецепти, да се учиш от грешките си, да не се страхуваш, и преди всичко да се забавляваш."

Проверете дали наистина разполагате с всички необходими продукти, които изисква рецептата ви, отново с цел да не се изнервяте още преди да сте се захванали с основната си дейност.

Винаги използвайте остри ножове и удобни дъски за рязане.

Основно правило при подправянето на готвените ястия е сухите подправки да се слагат в началото на готвенето, а пресните към края. Естествено, има и изключения, но както казахме, с времето сами ще се научите.

Подправките до голяма степен правят ястието вкусно, поради което не си позволявайте безразборно да ги добавяте към храната, която приготвяте. Някои подправки си пасват, а други не. Важно по повод подправките е и да уточним, че винаги пресните подправки са за предпочитане.

При готвенето на месо е добре то да бъде предварително овкусено и оставено на хладно място, за да могат подправките да поемат.

полезни съвети при готвене

По правило е добре да готвите на по-ниска температура ( освен ако не се налага да пържите нещо), но за по-дълго време. Месните ястия на фурна стават най-вкусни, приготвени на бавен огън.

Оризът не е от най-лесните за приготвяне, но ако спазвате пропорциите ориз: вода и след като той е готов, го покриете с кърпа поне за 10 минути, то е малко вероятно зрънцата му да се слепнат.

При приготвянето на зелени салати използвайте центрофуга за зеленчуци за измиването им, защото по този начин те се отцеждат много добре от водата и имат свеж вид.

Подправяйте салатите едва когато всички продукти са вече нарязани и поставени в купата за салата.

Не се свенете по време на готвенето да пробвате какво се случва с ястията ви. Това е важно за успешния завършек на вашето кулинарно творение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати