advice.bg»Статии»Хранене»Готвене»Как да си направим домашен чипс без пържене

Как да си направим домашен чипс без пържене

Как да направим домашен чипс без пържене

Хората, които не обичат да си похапват чипс, сигурно се броят на пръсти. Но вероятно на пръсти се броят и онези, които не са наясно, че чипсът е изключително вреден, изобилства от трансмазнини и неслучайно спада към категорията на джънк фууд (храна-боклук). Подобни твърдения напълно съвпадат с истината, но само когато става въпрос за купешкия чипс.

Ето защо тук ще ви предложим няколко начина да си приготвите сами чипс, който няма да съдържа трансмазнини и няма да е пържен, което ще го направи доста по-нискокалоричен. А с колко сол и какви подправки ще го овкусите, е въпрос на личен избор.

Хрупкав картофен чипс на фурна

Независимо дали ще приготвяте чипса на фурна или на микровълнова, е важно да избирате по-пресни картофи (подходящи са и червените картофи) и да ги нарежете на много тънко. За тази цел можете да използвате специалната приставка на рендето си, белачката с която сте белили картофите или просто да ги нарежете на възможно най-тънко с помощта на нож. Картофите се поръсват с мазнина (за предпочитане зехтин), осоляват се и се подреждат в голяма тава, без да се прихлупват. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30-40 мин, като по средата на печенето е добре да ги обърнете.

Бърз картофен чипс на микровълнова

Когато бързате, можете да използвате и микровълновата си фурна, за да си приготвите домашен чипс, но имайте предвид, че макар и доста по-бързо, този вариант не е подходящ, ако искате да приготвите голямо количество вкусен чипс. Иначе действате по-гореописания метод, но подреждате нарязаните на кръгчета картофи върху чиния. Отново без да ги прихлупване. Печете на максимална степен за 10 минути, като на 5-тата минута ги обръщате.

Кой е казал, че чипса непременно трябва да картофен?

Домашен чипс от тиквички

От тиквички също може да стане чудесен домашен чипс без пържене и то без пържене. Измийте добре тиквичките и без да ги белите ги нарежете на тънки шайби. Посолете ги добре и ги оставете поне за 30 мин да се отцедят. Подредете ги в тава една до друга (без прихлупване) и с помощта на четка ги намажете със зехтин. Печете ги на 220 градуса за около 1, 30 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest