Как се гледа роза?

как се гледа роза

Розата неслучайно е "царицата на цветята" - тя е едно най-красивите и нежни цветя, които някога ще видите. Но отглеждането има своите особености, с които всички градинари и хоби градинари трябва да са добре запознати, ако искат тези нежни цветя да красят домовете и градините им.

Ето някои от най-добрите методи за отглеждане и правилни грижи за вашите рози, с които те да се развият добре и да имате след това възможността дълго да им любувате.

Едно от първите неща е да решите дали искате да отглеждате рози в градината си или в саксия. За дворното пространство е важно да прецените размерите им според спецификите в градината. Някои достигат до метър, метър и половина, но други по-миниатюрни достигат между 25 см и 90 см. Пълзящите рози вече са значително по-дълги.

Ако решите да отглеждате роза в саксия, започнете с избор на правилен съд за нея, в който да я засадите. Хубаво е той да бъде по-голям, тъй като тези цветя имат по-развита коренова система, която се нуждае от по-голямо пространство, за да се развива и расте, но и от друга страна така се задържа повече влага в почвата.

Тук е важно да изберете и подходящ вид цвете за отглеждане в саксия, тъй като почвеното пространство е доста по-ограничено от това в градината и няма как да заложите на пълзящи рози или такива с много големи цветове. Насочете се към мини сортове.

Осигурете на вашата роза добър дренаж, от който водата да се изтича, тъй като в противен случай от прекомерната влажност корените могат да изгният.

съвети за гледане на роза
Снимка: misskursovie2013/pixabay.com

Поливайте вашите цветя редовно сутрин или вечер - през лятото това може да означава и всеки ден. Внимавайте да не изсипвате вода върху листата им, за да не се разболеят или да хванат гъбички. Добър избор тук е и капковото напояване, което е центрирано директно към корените и така и листата със сигурност ще останат сухи.

За да растат здрави и да цъфтят буйно, е хубаво да подхранвате почвата на вашите рози често. Добавяйте всеки месец специализирана тор, богата на хранителни вещества.

Розите са светлолюбиви растения, които не обичат студа и вятъра, затова се погрижете да им осигурите поне 6-8 часа слънчева светлина.

Почиствайте ги редовно от изсъхнали листа, прецъфтели цветове и слаби и болнави стъбла, за да имате възможността да им се радвате за по-дълго време - това стимулира растежа им и развитието на нови пъпки. За тази цел използвайте специални остри градинарски ножици, за да не ги нараните.

Според някои градинари богатите на фосфор кори от банани са чудесен стимулатор за растежа им. Пасирайте в блендер няколко нарязани кори от банан, оставете сместа да престои за 10-15 минути, след което я изсипете на дълбочина 10-12 см в пръстта под листата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни