advice.bg»Статии»Хранене»Готвене»Как да пестим пари от храна

Как да пестим пари от храна

Как да пестим пари от храна

Без значение дали се опитвате да съберете пари за нова кола, заплатата не ви стига или искате да намалите ненужните разходи – възможно е да спестите от храна без да гладувате.

Има много начини, по които можем да спестяваме от храна, при това без да се лишаваме от пълноценно хранене. Всъщност дори и да имаме достатъчно средства, все пак е препоръчително да съблюдаваме поне някои от тези съвети.

Умерено пазаруване

Най-важният съвет е да не купувате повече храна, от колкото можете да изядете! Ако винаги ви остава храна и я изхвърляте, то не се чудете как това ви натежава на бюджета. Старайте се да обръщате внимание на това колко можете да изядете и за колко време. Когато готвите или пазарувате, мислете за това, а не колко сте гладни в момента например. След известно време ще започнете от само себе си да преценявате това, но в началото наистина трябва да се постараете да забелязвате тези неща.

Правилно съхранение на продуктите

Пестене на пари от храна

Друга причина да се изхвърля храна е престояването ѝ няколко дни в хладилника, без да бъде сготвена. Тук проблемът може да е не само в това, че сте купили повече, от колкото можете да сготвите, а също и в правилното съхранение на храните.

Поинтересувайте се коя храна колко дълго може да стои преди да се развали и дали трябва да я сложите в хладилника, или в шкафа. Например много хора поставят доматите в хладилника, а това всъщност ги кара да се съсипват по-бързо. Ако ви объркват тези неща и не можете да ги запомните (личен опит), тогава можете да си направите малък списък с храни, които слагате на грешното място. Така лесно ще си проверявате от списъка без да се налага да помните.

Намаленията подвеждат

Не купувайте нещо, само защото е на намаление. Това важи не само за хранителните продукти, но и като цяло. Пазарувайте само това, което истински ви трябва, а не това, което е на намаление и не сте сигурни дали ще го ядете. Ако понякога ви се случва така, че не можете да се съсредоточите, тогава преди да идете на пазар, правете си списък. Това също ще помогне да не забравяте неща и после да се налага да ги купувате спешно от друг магазин, в който са по-скъпи. Така ще бъдете организира и ще пестите пари.

Когато сравнявате два продукта, не гледайте само цената, а и количеството. Често опаковките са измамни и някои може да изглеждат по-обемисти, но грамажът да не е по-голям. В такива случаи е нужно да обърнете внимание на информацията на етикетите. Търсете цената на 100 грама от продукта или на килограм. Така може много по-реалистично да прецените кой продукт ще излезе по-изгоден и определете доста ще спестите от храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest