Ползи от консумацията на червено зеле

Ползи от консумацията на червено зеле

Червеното зеле, познато още и като лилаво зеле, е изключително богат на витамини и минерали зеленчук, който укрепва имунната система и спомага за детоксикацията. То е популярно в голяма част от света - може да се консумира както сурово, така и при различна термична обработка, като се предлага главно през зимата по магазините.

Повечето хора консумират по-често добре познатото бяло зеле, но всъщност в червеното има значително повече витамини и антиоксиданти, които са полезни за здравето ни - около 8 пъти е по-голямо количеството на витамин C в него.

Заради големия брой полезни хранителни вещества редовната консумация на червено зеле оказва положително влияние върху здравето на човешкия организъм.

Високото съдържание на зеаксантин и лутеин в червеното зеле подпомагат поддържането на здравето на очите. Тези вещества предотвратяват попадането на вредните UV лъчи в ретината.

Лилаво зеле

Кръстоцветният зеленчук спомага за отделянето на жлъчните сокове от организма, като така предотвратява появата на храносмилателни проблеми. За лечението на стомашни язви и гастрити се приема прясно изцеден сок от зеле. Пийте го всеки ден докато не усетите подобрение.

Сокът му спомага и за образуването на червените кръвни телца и за премахването на вредните токсини от организма.

При редовният му прием намалява нивото на лошия холестерол и пикочната киселина в тялото благодарение на високото количество сяра.

Голямото разнообразие на антиоксиданти в него помага на организма да се бори срещу свободните радикали, които са една от причините за развитието на рак в организма.

Листата на червеното зеле могат да се използват за намаляването на болката или отток при рани и подути участъци. Затоплете един лист от зелето, след което го поставете върху засегнатото място.

Защо е полезно червеното зеле

Има редица изследвания, които доказват за ползите на червеното зеле за добрия вид на кожата. Често се използва и за лечение на акне.

Сокът му може да се използва в комбинация със захар и за лечение на кашлица. Около 100 мл сок смесете със 120 гр. захар в тенджера на котлона. Бъркайте, докато сместа не се превърне в сироп.

Този помощник в грижата за здравето може да се съхранява доста дълго време. Препоръчително е преди консумация да махнете горните листа, тъй като е възможно в тях да се съдържат нитрати.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати