Advice.bg»Статии»Дали да се разведа?

Дали да се разведа?

Дали да се разведа

Бракът е дълготраен съюз между двама души, който ги обединява в съвместно жителство. Много от нас се боят от развода по една или друга причина.

Това, разбира се, не значи да бързаме да се развеждаме при първото несъгласие от страна на партньора ни – съвсем не. Но има моменти, когато продължението на брака може да се окаже мъчително и разводът е най-добрия вариант.

Дали да се разведа? Това е въпрос, на който друг човек не може да отговори вместо вас. Но ето какви са причините, поради които най-често хората се развеждат.

Изневяра

Тук някои хора, по-често жени, ще си помислят "няма да допусна една грешка да ме накара да го/я напусна". Ако реално мислите, че това е просто една грешка и няма да попречи на отношенията ви и ситуацията ви устройва... то тогава нямате нужда от развод! Но ако казвате това, а в себе си таите огорчение и болка от случилото се, то продължаване на брака ще доведе само до негативни емоции.

Може да премълчавате болката си или да я изразявате чрез пасивна агресия, може да нямате доверие повече на партньора си и да следите всяка негова крачка. Малко са хората, които истински ще простят изневяра. Ако не сте от тях, то не се насилвайте.

Домашно насилие

Причини за развод

"Бие ме – значи ме обича" не е правилна фраза. Тук дори не става въпрос за психическа болка. Но ако партньорът ви ви причинява физическа болка, без значение каква е причината, това е изключително сериозна причина да се разведем и дори и да се скрием от човека, ако е нужно.

Без значение обстоятелствата, никой не бива да ви причинява физическа болка. Дори затворниците, които са убивали хора, не биват наказвани по този начин, значи вие определено не го заслужавате.

Различни виждания за живота

Въпреки че причините по-горе на някои хора им се струват по-важни, различните виждания за живота са много сериозна тема, която не е за пренебрегване. Ако с партньора ви имате напълно различно виждане за живота и различни цели, трябва да проявите голяма воля, за да се напаснете.

Например, ако единият от вас изключително много иска деца, а другият е твърдо решен, че децата не са за него. Или единият от вас иска да пътешества и купоните са му приоритет, а другият мечтае за домашен уют и щастливо семейство. В такива ситуации компромисът е почти невъзможен и дори и да решите да не прекратите брака си, той най-вероятно естествено ще се разпадне.

Семейни проблеми

Проблеми в двойката

Ситуацията, когато вашите родители и родителите на партньора ви изпитват ненавист един към друг не е толкова честа, но е не по-малко сериозна. Такъв момент може да ви се струва почти като война. Рядко ситуацията се оправя от само себе си, а единствените начини вие да я оправите е или да спрете да общувате и с двете семейства, или да се разведете с партньора ви.

В този сложен момент едва ли и двамата партньори ще загърбят родителите си, за да запазят брака си. Може да последват конфликти, драми, физически и психически сблъсъци. Е, ако това стане и не намерите решение, тогава единственият изход е развод. Разводът е по-добро решение от брак, който се усеща като война. И е време за развод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest