Advice.bg»Статии»Работа»Кариера»Каква професия да избера

Каква професия да избера

Каква професия да избера
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Въпрос, с който всеки човек се сблъсква поне веднъж в живота си е: Каква професия да избера? Много малка част от младите хора преди 11-ти клас имат готов отговор на този въпрос. Повечето започват да се сблъскват именно с него в последната година от училище. И много често след това се оказва, че изборът, който са направили, не ги удовлетворява! Тогава те се изправят пред този въпрос отново и отново. И така, докато не намерят какво ги влече... или се примирят с избора на скучната работа, която мразят!

За да не се оказвате в подобна ситуация, трябва първо да опознаете себе си и да не се обезнадеждавате, ако изпитвате трудности при избора на професия. А също така смяната на специалността по време на университета не бива да ви води до безсънни нощи. Ако сте сменили решението си относно това в каква сфера искате да се развивате по време на университета, това е защото се опознали себе си с една идея повече в този момент.

За да опознаете себе си на по-ранен етап, е възможно да ви се наложи да опитвате различни хобита и дейности, дори и такива, които мислите, че няма да ви харесат. Например, ако обикновено сте се занимавали само с езици и ви харесва да учите езици, но не сте сигурни какво точно искате да учите свързано с тях, тогава можете да опитате да навлезете в друга посока – литература, педагогика, туризъм. Новите направления може да ви ориентират дали да станете преводач, преподавател по езици или екскурзовод. Или пък да ви харесат повече от езиците и да започнете да се развивате в напълно различна посока.

Понякога може да е трудно да определим какви сме с пълна точност. В такъв момент не се притеснявайте да отворите онлайн тестове от типа как да разбера каква работа е подходяща за мен и да си поиграете с тях. Разбира се, не приемайте тези тестове съвсем насериозно, но обърнете внимание на това какви отговори давате на въпросите. Когато ги видите написани и формулирани, може да ви стане по-ясно.

И, разбира се, не може да мине без това – проучвайте и се интересувайте от различните професии! Няма как да знаете какво искате да работите, ако не знаете какви възможности има всяка професия. Това е много важна част от живота, на която не ни учат в училище, а ни се налага да я откриваме сами.

Професия

Дори още по време на училище. Затова разпитвайте семейството си, познатите си и търсете в интернет какви длъжности съществуват и какво реално представляват.

И още нещо. Знаете ли, че в интериорния дизайн често се използва и бизнес маркетинг? Или че в журналистиката има много статистика? Или че в медицината има психология? Подобни изненадващи „открития“ има във всяка професия. Имайте предвид тези особености и ги приемете за необходимост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest