Advice.bg»Статии»Двор и градина»Компост»Как да се грижим за околната среда

Как да се грижим за околната среда

Как да се грижим за околната среда

От момента на появата си на планетата Земя човекът зависи от природата. Колкото и да искаме да ѝ докажем своята независимост, без природните богатства животът ни би бил невъзможен. Днес природата също зависи от човека, както той зависи от нея. Възможностите на човечеството са нараснали значително, което несъмнено е повлияло на количеството и качеството на усвояване на природните ресурси.

Необходимо е да се разбере, че хората независимо се държат към унищожение. Те тровят въздуха, водата и земята, замърсяват планетата с различни токсични отпадъци, изсичат горите, разрушават озоновия слой, като абсолютно не мислят за последствията и не осъзнават вината си.

Това може да се нарече само глупост и се обяснява с факта, че човек иска да оцелее тук и сега, забравяйки какво бъдеще очаква своите потомци.

Не забравяйте, че не само управниците на държавата или общината отговарят за опазването на околната среда, но и всеки човек поотделно. Започнете да променяте света със себе си. Какви са начините всеки да допринесе за грижата за околната среда?

Пестете електроенергия

Електричеството, което осветява дома ни, задвижва домакински уреди и се използва в други области от живота ни, се генерира в електроцентрали, които допринасят значително за замърсяването на околната среда. Ето няколко начина да намалите консумацията на енергия:

- Изключвайте крушките, когато не са необходими;

- Изключвайте електрическите уреди, когато не се използват;

- Използвайте енергоспестяващи лампи и електрически уреди с ниска мощност;

- Погрижете се за добра топлоизолация на собствения си дом, това значително ще намали енергийните разходи за отопление и охлаждане на помещениеята.

Използвайте по-малко автомобила си

Грижа за околна среда

Автомобилите допринасят значително за замърсяването на въздуха. Освен това значителни количества замърсители се отделят по време на производството на автомобили и горива, както и по време на строителството на магистрали. Най-доброто, което можете да направите, е да използвате автомобили. възможно най-малко като основно транспортно средство. Ето някои идеи:

- Използвайте градския транспорт;

- Придвижвайте се с колело, когато е възможно и безопасно;

- Опитайте се да ходите пеш, когато е възможно. До всяка точка, до която можете да стигнете с кола или велосипед за пет до десет минути, можете лесно да стигнете пеша;

- Обединете се с приятели или колеги, за да стигнете до работа или училище с едно превозно средство.

Купувайте продукти местно производство и втора употреба

Местно земеделие и околна среда

Продуктите често се транспортират на големи разстояния със самолети, кораби, тежки камиони, автомобили, преди да стигнат до рафтовете на магазините ви. Закупуването на храни с местен произход ще помогне за намаляване на енергийните разходи и емисиите на замърсители, свързани с осигуряването на храна за вас и вашето семейство. Ако наистина държите на околната среда, опитайте се да купувате храна от фермерските пазари във вашия район.

А защо да не отглеждате сами зеленчуци и плодове? Научете повече за градинарските партньорства във вашия район и помислете дали искате да започнете да отглеждате зеленчуци. Дори да нямате земеделска земя или градина, на малък парцел земя, а дори и в саксии на балкона можете лесно да отглеждате достатъчно количество зеленчуци и билки през лятото.

Купувайте употребявани предмети. Ако не е необходимо да използвате нов елемент, опитайте се да купите елементи, които вече са били използвани. В този случай ще ви позволи да спестите енергия, която би била изразходвана за производството на същото ново нещо.

Пестете вода

Пестене на вода и околна среда

Използвайте пестеливо водата. Тя е жизненоважен ресурс, който често приемаме за даденост. Водата, която тече от крана ни, се хаби много. Трябва да се изпомпва от източник на водоснабдяване, да се филтрира и обработи с химически реактиви и да се достави до нашата къща чрез водоснабдяването. За да спестите вода, можете да направите следното:

- Не оставяйте крана отворен, докато миете чинии. Опитайте се да използвате по-малко вода, когато миете чиниите си;

- Опитайте се да се къпете бързо. Това спомага за значително намаляване на консумацията на вода;

- Поправете течащите кранове, като по този начин намалите загубата на вода.

- Опитайте се да не използвате вода от чешмата за напояване на вашата градина. Добре е, ако тревата ви получава достатъчно вода по време на дъждовете. Освен това можете да използвате непитейна вода (например, останала след домакинска употреба).

Не използвайте токсични химикали

Много почистващи препарати съдържат токсични компоненти, които могат да влязат във водоносната мрежа и да повлияят неблагоприятно на качеството на водата. Опасно е както за хората, така и за природата и околната среда като цяло. Опитайте се да използвате екологично чисти продукти във вашето ежедневие. Като алтернатива можете да опитате да направите домашен препарат сами. Можете да използвате естествени продукти за почистване като оцет, сода, сол, билкови отвари, както и натурални продукти за лична хигиена и козметика.

Намалете отпадъците

Как да се грижим за околната среда

Голямо количество битови отпадъци води до факта, че около градовете растат депа, които буквално поглъщат огромни площи земя. Депата причиняват замърсяване на почвата, въздуха и водата и влошават качеството на живот на всички живи същества в околността. Когато говорим за битови отпадъци, можем да посочим няколко начина за намаляване на негативното им въздействие върху околната среда:

- Купувайте храни с възможно най-малко опаковки, в по-големи опаковки, в екологични опаковки или най-добре без опаковка;

- Пазарувайте с многократни пазарски чанти;

- Не използвайте съдове и прибори за еднократна употреба;

- Рециклирайте опаковката и найлоновите торби, ако е възможно.

- Компостирайте хранителни отпадъци;

- Продайте ненужните предмети, разменете ги или ги дарете за благотворителност, вместо да ги изхвърляте;

- Не изхвърляйте здрави дрехи, а ги разменете с приятели, ако са ви омръзнали или дарете на благотворителна организация - много хора не могат да си позволят нови дрехи;

- Можете също така да преработите неща, които вече не са ви необходими в нещо полезно. В интернет можете да намерите много идеи, като например плетени изтривалки от найлонови торбички, или саксии от пластмасови бутилки. Бъдете креативни, всичко старо може да послужи за нещо!

Ако имате селска къща

Как да се грижим за околната среда

Много естествени местообитания са унищожени от хората в процеса на живота, така че дивите животни и растения заслужават да се грижим за тях и да им помагаме да оцелеят. Ако живеете в селска къща, опитайте се да накарате животните да се чувстват в безопасност близо до дома ви.

- Не пръскайте околната среда с хербициди или пестициди;

- Оставете малка част от местността необработена. Нека там свободно да растат диви растения и плевели. Това ще създаде естествени местообитания за дивата природа;

- Отглеждайте медоносни растения, които ще привличат пеперуди и пчели във вашия дом;

- Инсталирайте хранилка и поилка за птици. Освен това можете да оборудвате хранилка за катерици и специална кутия, в която прилепите могат да се укрият;

- Оборудвайте малко езерце, където дивата природа може да намери питейна вода;

- Не бива да убивате, хващате или плашите змии, жаби, гущери, белки и други живи същества, които искат да се заселят близо до вас.

Засаждайте дървета

Как да се грижим за околната среда
Снимка: fietzfotos/ pixabay.com

В повечето климатични условия дърветата, които растат на открити площи, допринасят за здравето на почвата. Дърветата помагат за предотвратяване на ерозия на почвата, пречистване на въздуха и създаване на благоприятни условия за животните. Намерете информация за това какви видове дървета растат естествено във вашия район. Засадете тези видове в райони, където естествените зелени площи са оскъдни. Присъединете се към групи от общността във вашия район, които се борят с незаконната сеч и защитават природните пейзажи от унищожаване.

Присъединете се към местна организация за защита от замърсяване на околната среда

Има екологични общества, които работят, за да убедят правителствата, бизнеса и хората да вземат решения за намаляване на замърсяването на въздуха, водата, горите, растенията, животните и пр. Вашите лични усилия също са много важни, но като се обедините със съмишленици, можете да постигнете повече и гласът ви няма да остане незабелязан.

Съберете възможно най-много информация за екологичните проблеми във вашия регион и ще разберете къде точно вашата помощ ще бъде най-ефективна. Можете също да участвате и дори да организирате инициативи по почистване на вашия район или по спиране на унищожителни действия от други лица или организации.

Много животински и растителни видове на Земята са застрашени от изчезване и всеки от нас трябва да положи усилия да спаси онези, които все още са запазени на планетата. Проучете кои видове са застрашени и редки във вашия район, разговаряйте с хората по тази тема и опитайте сами да започнете инициатива по опазването им. Погрижете се за местообитанията им, следете за действия, които ги застрашават.

Научете децата си да пазят околната среда и говорете за това с ученици и младежи, организирайте информативни събития и мероприятия по почистването ѝ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest