advice.bg»Статии»Електро»Други електроуреди»Колко харчи акумулиращата печка и духалка?

Колко харчи акумулиращата печка и духалка?

Колко харчи акумулиращата печка и духалка?

Въпросът за отоплението на помещения през студените месеци е актуален със застудяването всяка година.

Според специалистите съществуват 12 източника на отопление, като цените на отделните видове варират доста и търсенето на най-добрия вариант занимава всеки човек, който не е решил трайно този въпрос за собственото си домакинство.

За да се открие оптималното отопление, първият въпрос, на който трябва да се отговори, е какъв период от денонощието е необходимо отопляване на помещенията?

Когато жилището се нуждае от постоянен режим на отопление, тогава се търсят подходящите източници. Един от вариантите в такъв случай е акумулиращата печка. Тя работи на принципа на акумулирана през нощта и отдадена през деня топлина. Целта е да се използва евтината нощна тарифа, когато печката загрява, затопляйки тухлите, които са поставени в нея. Сутрин се изключва и събраната топлина се отделя през целия ден, топлейки помещението.

Цената на киловат/час с акумулираща печка струва 15.3 стотинки. Това нарежда отоплението с този вид отоплителен уред на 9 място сред всички 12 вида отопление през зимата. Непосредствено преди акумулиращите печки се нарежда централното парно, което също е начин за поддържане на постоянно отопление, тоест през цялото денонощие. Първите места се заемат от печки на твърдо гориво и термопомпи вода-вода.

Разход за отопление

За тези, които се налага да се отопляват с електричество, обикновено дилемата е между акумулирана топлина от работа на уреда по нощна тарифа и уреди, които използват само дневна тарифа. Това са електрическите печки, наричани обикновено духалки.

Установено е, че първият уред, който обикновено се купува при първото застудяване е точно духалката. В същото време това отопление е най-скъпо. Духалката харчи за 1 киловат/час струва 20 стотинки.

Каква е причината все пак да се използват доста масово духалките?

Тези отоплителни уреди са удобни с това, че се пускат, само когато има нужда да се затопли помещението. Те загряват веднага и изстиват бързо, след като бъдат спрени. Удобни са при нужда от отопление в определени периоди от денонощието и за хора, които прекарват повече време навън. Не се хаби излишно топлина при отсъствие от дома и се заплаща само тази енергия, които наистина е била необходима.

Затова всеки сам за себе си може да изчисли кой вид отопление с електричество му е по-изгоден, в зависимост от това за каква част от денонощието е нужно затопляне на помещението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest