Advice.bg»Статии»Хранене»Кулинарни техники»Как се прави капучино?

Как се прави капучино?

Как се прави капучино?

Сред напитките много обичана е тази, в която кафето е смесено с мляко. Думата, която веднага подсеща за тази толкова приятна симбиоза, е капучино.

Двете съставки до такава степен си отиват, че вече са станали нарицателно, дори по отношение на цветовете. Съществува цвят, официално наречен на този, който дават кафето и млякото при смесване - капучино. Той се асоциира с топлото излъчване, което добива кафявият цвят, омекотен от млечно бял. Но да се върнем на кафето.

В търсене на най-точната дефиниция на капучиното се обръщаме към названието му. Думата има италиански произход, както и самият вид кафе. Капучино (cappuccino) е свързано с името на един италиански монашески орден. Това са братята Капуцини.

Те са действали през ХVІ век и са станали известни най-вече с мисионерската си работа в помощ на бедните. Доста е странно, че един средновековен монашески орден може да даде идея за името на една напитка, на основата на кафето. Човешкото въображение обаче е невероятно богато и живо и названието на капучиното е нагледен пример за това.

Приготвяне на капучино

Монасите - капуцини са останали известни с облеклото си, което ги отличавало твърде ясно от останалите хора. Те носели дълга кафява роба, снабдена със заострена качулка, висяща на гърба. На италиански думата капучио обозначава точно тази качулка, от която произлиза и названието на кафето. Цветът, който еспресото получава, след като се смеси с мляко, извиква асоциации за цвета на качулките, които хората често срещали по пътя си, разминавайки се с братята Капуцини.

Колко кафе и мляко има в капучиното и как този факт служи за различаване на капучино от лате, което също се прави от двете съставки?

Капучиното обикновено се прави от равни части кафе еспресо, мляко и млечна пяна. Съдържанието на мляко е по-малко в капучиното в сравнение с латето и затова капучино се поднася в по-малка чаша.

Поради по-скромното присъствие на мляко, ароматът на кафе в капучиното е по-силно изразен, а кафеният вкус е по-ясно доловим. Двете разновидности дават възможност за разширяване на избора, за да бъде задоволен всеки вкус.

Напитката може да се поръси с канела или шоколадови стърготини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest