advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Важни грижи за диоптричните очила

Важни грижи за диоптричните очила

Важни грижи за диоптричните очила

Грижата за очила, както за слънчевите, така и за диоптричните, е важна задача, ако искате да можете да ги ползвате дълго време. От нея зависи остротата на зрението ни.

Заедно с това дори минималните надрасквания могат да попречат на използването на диоптричните си очила, така и да увредят здравето на очите ви. Именно правилната грижа за тях е главната ви задача, ако искате да увеличите експлоатационния им срок, но и да ги почиствате правилно.

Важни грижи за диоптричните очила

Важни грижи за диоптричните очила

Основното правило е лесно, а именно първата ви задача е банално да пазите очилата ви при използването им. Нека ви запознаем и с някои от основните моменти при грижата за диоптричните очила.

И така, първата ви задача е да не ги носите на главата си, тъй като по този начин страничните им части могат да се изкривят, поради което да се получи несиметричност на диоптрите.

Освен това, така можете да ги счупите, ако паднат. Същото важи за свалянето, но и поставянето им, като трябва да правите това с две ръце, защото иначе ще се сблъскате със същите проблеми, а именно може да се изкриви рамката им.

Винаги ги съхранявайте в специален калъф, тъй като така те няма да могат да се надраскат от ключовете ви например в чантата или другите по-остри предмети в нея.

Ако трябва временно да ги свалите, то винаги ги слагайте с лещите нагоре, за да не се повредят те. Най-добре е да използвате твърдите калъфи, които защитават отлично всички типове очила, включително диоптричните.

Почистването на стъклата на вашите диоптрични очила трябва винаги да става с помощта на специална микрофибърна салфетка, като те се продават във всички оптики. Добре е също така в началото леко да ги измиете под течаща вода, а след това вече с помощта на тази салфетка да ги избършете добре. Те са специални, тъй като не драскат стъклото и ви помагат да го почистите идеално.

Диоптрични очила

Също така можете да използвате и специалните за това средства, ако те са по-мръсни. За целта нанесете разтвора за почистването на очилата ви на стъклата, а след това отново ги избършете с микрофибърната салфетка.

Би било добре да си купите и специален комплект от инструменти за очилата ви, като така и сами ще можете да стягате малките им болтчета, а няма да се налага да ги носите на ремонт.

Често тези малки комплекти се продават под формата на ключодържатели, като по този начин те винаги ще са с вас. Всяка година е добре да се регулира рамката на диоптричните ви очила, като можете да направите това в магазина, от където сте ги закупили.

Какви продукти трябва да имате за грижа за диоптрични очила?

1. Микрофибърни салфетки;

2. Специални средства против замъгляване на стъклата;

3. Почистващи течности и спрейове;

4. Еднократни почистващи салфетки.

Премахване на надрасквания от диоптиричните очила?

Стъпка 1

Вземете паста за зъби, нанесете я върху повреденото стъкло. Всяка паста съдържа микроскопични абразиви, които ще помогнат за шлифоването на леките надрасквания.

Стъпка 2

Вземете някакъв мек материал (можете да използвате и еднократните салфетки за очила) и втрийте пастата върху стъклената повърхност. Важно е използваната кърпа да не е абразивна или груба, тъй като в противен случай върху стъклото могат да се появят нови драскотини.

Стъпка 3

Очила с диоптър

Разтривайте пастата за зъби само с хоризонтални движения. Ако ги бършете с кръгови, тогава съществува риск отново от нови драскотини. Бъдете особено внимателни и просто леко минете с хоризонтални движения цялото стъкло.

Стъпка 4

Измийте пастата с обикновена топла вода, като внимателно премахнете всички остатъци от нея по стъклото на диоптричните ви очила.

Стъпка 5

Накрая остава само да избършете стъклата със специалната микрофибърна салфетка, полирайки ги до блясък.

Винаги трябва да полагате грижи за вашите очила, като тук дори не е важно дали те са слънчеви или диоптрични, тъй като и при двете могат да се надраскат стъклата, да се изкривят дръжките и други.

Всички тези грижи са важна част не толкова за съхранението на чистотата им, а за да не се получават редица механични увреждания на вашите очила, а и по този начин ще можете значително да увеличите техния експлоатационен срок.

В резултат на това ще имате здрави очи, и няма да се сблъсквате с проблеми като главоболие, което може да е причинено от занемарена грижа за очила. Това важи дори и за слънчевите очила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest