advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Каква е процедурата по осиновяване на куче?

Каква е процедурата по осиновяване на куче?

Каква е процедурата по осиновяване на куче?

Осиновяването на куче е не само висша форма на емпатия, но и огромна отговорност, към която трябва да сте готови. Ако обаче вече сте узрели за тази сериозна крачка и искате да си вземете сладурче от приюта, което да дарите с много любов, значи именно тези животни са идеалния за вас избор.

Имайки предвид факта, че когато те са се намирали на улицата, са изстрадали наистина много. Това автоматично прави малките пухести топчици безумно благодарни на семейството, което ще реши да им подари не само дом, но и местенце в сърцето.

Каква е процедурата по осиновяване на куче? Вижте повече:

Първото важно нещо е това, че самата процедура по осиновяването е напълно безплатна, като все пак можете да оставите дарение. У нас има доста такива приюти в различните градове, като е добре да посетите някой, който е близо до вас, за да се запознаете с тези животинки. Осиновявайки кученце, то ще ви дари с цялата си обич.

Другата важна особеност е това, че кучетата са кастрирани, което е доста полезни дори за самите животни. Ако не водят полов живот, тогава при липса на стерилизация, това може да доведе до редица проблеми, включително намаляване на продължителността на живота. Те имат и микрочип, който е вграден, което е стандартна практика на всички приюти у нас.

Критерии при избора на куче от приюта:

Осиновяване на куче

- Възраст на кучето;

- Големина;

- Характер и поведенчески особености;

- Осъзнат избор;

- За какви цели вземате животно - за най-добър приятел или за охрана.

След като вече сте говорили с представители на приюта и сте си избрали кученце, тогава първо ще трябва да попълните декларация за осиновяване. В нея ви е посочвате:

- вашите имена;

- адрес и данните ви по лична ви карта;

- съгласие, че вземате куче с конкретен номер, който ви се дава от приюта;

- цвят на козината;

- пол на кучето.

Имайте предвид, че трябва да осигурите качествени условия и грижи за кучето, както и че можете да бъдете проверени по всяко време от представител на приюта, за да видят как се чувства животинката. Вие сте длъжни да ги уведомите, ако се наложи да смените по лични обстоятелства адреса ви, а също така бъдете готови, че за неспазване на условията на документа, вие носите наказателна отговорност.

Имайте предвид и факта, че можете да получите отказ за осиновяването на кученце по редица причини. Днес предтсвителите на прютите у нас споделят, че един от проблемите при тази процедура е това, че хората не се съобразяват с това дали реално могат да им осигурят качествена кучешка храна, каква е големината на дома им, имат ли финансова стабилност, за да водят кучетата на редовни профилактични прегледи и ваксинации при ветеринарите.

Също имат ли деца или други животни и редица други все важни фактори, които оказват влияние на осиновяването. Все пак дори и да имате огромното желание да се грижите и да подарите любовта си на тези сладки пухчовци, вие трябва да сте подготвени за това, че носите и отговорност за живота им.

Критерии за осиновяване на куче

Важно е да се запознаете и с историята на кучето, през какво е преминало, как се е оказало в приюта, какъв е характерът му, има ли някакви особености на темперамента, може ли да проявява агресия, на каква възраст е то и така нататък. Друга важна част от процедурата по осиновяване на куче е попълването на анкета, като в нея се посочва следната информация:

- Личните ви данни;

- Колко са хората в семейството ви;

- Къде ще живее кучето - в къща или апартамент, както и адрес;

- Ако ще живее в апартамент, то на кой етаж е жилището;

- Какво работите;

- Имате ли деца, които са по-малки от 12 години;

- Опишете жилището си;

- Имате ли и други животинки в дома си и ако да, то колко са те и какви са особеностите на характера им;

- Каква храна ще ползвате за храненето им;

- Колко често мислите да посещавате ветеринарен лекар;

- Имали ли сте други животни преди, а именно имате ли опит;

- Особености на жилището ви - дали има двор, близо ли е до много оживени улици и други;

- Какво може да ви накара да се откажете от кучето, като преместване в чужбина, оплакване на съседите, раждането на дете и други.

Отличен вариант е да станете в началото доброволец в приюта - така ще можете да опознаете всяко едно от животинките и да изберете онова, което ще накара сърцето ви да се изпълни с чиста и невинна обич, с каквато само тези верни четириноги приятели могат да ни дарят.

Отворите ли веднъж сърцето си за тези малки топчици щастие, няма да съжалявате нито веднъж за избора си. Нека намерим дом на малките сладурковци, които често чакат с години някой да ги забележи и да ги приюти в семейството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest