advice.bg»Статии»Здраве»Здрави зъби»Дентален душ - какво трябва да знаем?

Дентален душ - какво трябва да знаем?

Орален душ
Снимка: YouTube
Електронен термометър за деца-35%
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
5.50 лв.
Виж ››

Днес на пазара все по-често се появяват различните уреди, които можете да използвате дори в дома ви, за да се грижите отлично за вашата устна хигиена. Подобен уред е и денталният душ или така нареченият зъбен душ, който помага за премахването на остатъците на храна в устата ви, които не могат да бъдат отстранени само с миенето на зъбите с четка или конец за зъби.

Дентален душ - какво трябва да знаем?

Първото важно нещо е това, че можете да го използвате, както в профилактични цели, така и в лечебни. За да използвате денталния душ в терапевтични цели, трябва само да добавите вашето лекарство в специалния контейнер на оралния иригатор. Те мога да са различни, като се изписват от стоматолог, тоест въз основа на здравето на зъбите ви.

Една от основните цели на уреда е имено защитата на венците, подобряване на кръвообращението им и неутрализирането на патогенната микрофлора.

Кой трябва да използва дентален душ?

Първата група хора, за които се препоръчва използването на уреда, са бременните жени. Имайки предвид, че износвайки бебето, тялото на жената се подлага на много промени, то в този случай е добре да ползвате оралния иригатор. Все пак измененията при тях протичат в цялото тяло, включително и в устата.

Освен това, ако по природа вашите зъби не са много здрави, тогава също можете да използвате денталния душ. Така например в този случай сте застрашени от появата на кариес, който може да се минимизира именно с помощта на оралния иригатор.

Трета група, за която са много подходящи тези уреди, са хората с ортопедични конструкции на зъбите си, а също така с брекети, тъй като в този случай само почистването с четка не е достатъчно. Дори да спазвате изрядна устна хигиена в тези ситуации е най-добре да си вземете зъбен душ, който да използвате. В тази група можем да добавим и хората, които имат ранна фаза на пародонтит или гингивит, като е важно да посещавате редовно също така и вашия стоматолог.

Дентален душ - какво трябва да знаем
Снимка: The GAIA Health Blog

Какви видове биват денталните душове?

Можем да ги разделим основно на 2 вида дентален душ, а именно стационарни и преносими. Първите се захранват от електрическата мрежа, като принципът им на действие е много прост, тоест мощната струя пречистена вода се доставя с помощта на компресор и така се почиства устната кухина.

Преносимите са много удобни, защото можете да ги вземете навсякъде с вас, като те се захранват от автономен източник. Най-често това става с батерии, като затова те имат значително по-малка мощност от първите.

Като цяло, дори ако нямате проблеми с устната ви хигиена, то пак е добре да си вземете дентален душ, с който да се грижите за красива усмивка. На пазара ще намерите различни модели в доста широк ценови диапазон, а именно както по-евтини, така и по-скъпи орални иригатори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest