Advice.bg»Статии»За дома»Съвети за кухнята»Колко вода харчи една съдомиялна

Колко вода харчи една съдомиялна

съдомиялна

Много хора погрешно гледат на съдомиялните машини като на излишен лукс, който просто спестява време. Но след като се сдобиете с такава техника навярно ще кажете: „Само ако знаех, че съдомиялната също пести и вода, щях да я купя много по-рано“. Нека видим защо.

Колко вода харчи съдомиялната машина? Вижте повече в следващите редове:

Разбира се, тя ще се различава в зависимост от годината на производство, вида, класа, вместимостта и марката. Общото правило е, че колкото по-скъпа и голяма е съдомиялната машина, толкова по-малко вода консумира. Производителят посочва тези данни в техническите спецификации.

Въпреки това, колкото и проста или стара да е съдомиялната машина, разходът на вода за цикъл рядко надвишава 20 литра. А повечето от най-новите модели обикновено се "вписват" и под 10 литра. Компактните модели разполагат с 6-8 места и за един цикъл консумират около 7-10 литра. Пълноразмерните и тесни съвременни уреди с вместимост от 10 до 14 комплекта консумират 9 до 14 литра.

Консумацията до голяма степен зависи от избраната програма и степента на замърсяване на съдовете. За да се избегне преразход, е достатъчно да накиснете за кратко съдовете със загорели или изсушени остатъци от храна, след което машината ще се справи с тях дори в икономичния цикъл.

При обикновена бюджетна миялна машина, консумацията на вода варира от 10 литра в икономичен режим до 14 литра за интензивна програма, която се използва рядко. При по-скъпите марки тези показатели са още по-добри.

Спестяване на вода със съдомиялната машина

Само си представете, съдомиялната може да измие 10-12 комплекта чинии с кофа вода. Много или малко е това? Изчислено е, че около десет литра изтичат от крана на мивката за минута. Колко време ви отнема да измиете 10 комплекта? Дори профисионалист не може да го направи за по-малко от 10 минути. Това е 100 литра, десет пъти по-голяма от консумацията на вода в съдомиялна машина за същия брой чинии.

Дори да приемем, че сте супер икономична домакиня, миете чинии под тънка струя или в пълна мивка, едва ли ще похарчите по-малко от 40-50 литра. В същото време допълнително намаляване на консумацията на вода е възможно само за сметка на качеството на измиване. По този начин икономията на вода е очевидна, поне 4-5 пъти. Всеки цикъл на миене ви спестява 30 до 40 литра, което е около кубичен метър вода на месец, ако миете съдовете всеки ден.

Можете да се уверите във всичко това и сами, като просто засечете и запишете показанията на водомера си преди и след измиване на чиниите на ръка.

колко вода харчи съдомиялната
Снимка: TodayCom

Разходи за съдомиялна машина

Разбира се, водата е основният, но не и единственият ресурс, който съдомиялната машина консумира. Имате нужда и от специални продукти, таблетки, изплаквания. Да, но за ръчно миене на съдове купувате всякакви скъпи препарати, както и допълнителни „консумативи“: ръкавици, гъби, четки и т.н.

Много от тях се спестяват от допълнителната консумация на енергия на съдомиялната машина. Въпреки това, електричеството в съдомиялните машини се използва главно за нагряване на вода. Но вие също миете съдовете ръчно, не със студена вода, а с топла вода и плащате за това отопление по същия начин. Плащате увеличена тарифа за топла вода или плащате за газ или електричество, с помощта на които бойлерът я загрява.

Нещо повече, когато миете на ръка, всеки път включвате осветлението над мивката, което се отразява негативно на сметките ви за енергия. Освен това съдомиялната машина не консумира толкова много електричество, колкото изглежда. Съвременните машини харчат от 0. 8 до 1. 5 kWh на цикъл.

Съдомиялна машина - не само спестяване на вода

Освен че намалява разходите, съдомиялната машина има и други предимства. Основното нещо е, разбира се, спестяване на време и нерви. Смята се, че средното домакинство прекарва над 200 часа годишно в миене на съдове, което е повече от 8 дни. И ако разделите това на 8-часов работен ден, се оказва, че подобна „работа“ отнема 25 дни. Семействата с миялни машини са по-малко склонни да се карат, защото нямат проблем с това кой ще мие чиниите.

Качеството на съдомиялната машина превъзхожда дори и най-съвестните домакини. Тайната е проста: висока температура (до 70 °C) и силно активни препарати. Както можете да си представите, човешката кожа няма да бъде очарована от подобна комбинация.

Съдомиялната машина е прекрасно нещо във всяко отношение. Малко е скъпо? Да, обаче ще се изплати за 3-4 години (колкото по-висока е вашата тарифа за вода, толкова по-бързо). В същото време тя ще започне да носи удоволствие и да спести време от първия ден на покупката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest