advice.bg»Статии»За дома»Ремонт и обзавеждане»Как се поставя гипсокартон?

Как се поставя гипсокартон?

Как се поставя гипсокартон?

Често можем да се сблъскаме с така неприятния проблем на напуканите фуги, като това е следствие на некачествено извършените услуги. Именно това понякога кара хората да се занимават сами с ремонта, въпреки че в този случай ще се наложи да сте запознати с основните правила за поставянето на гипсокартон.

Най-честите грешки могат да станат причината и за последващите проблеми след това. Съществуват и редица митове в това отношение, като например че фугите могат да се пукнат, ако шпакловката не е била качествена. Това не е така и всичките проблеми при гипсокартона са следствие на неговото некачествено монтиране.

Една от най-често допусканите грешки е разминаването на фугите, което неминуемо води до напукване. Това значи, че ако те се сложат като фаянсови плочки, то това гарантирано ще доведе след себе си много проблеми. Именно затова е важно фугите да се разминават поне с 50 сантиметра, защото иначе ще се стигне до напукване.

Друг чест пропускат е това, че при монтирането на самите профили на тавана, те трябва да се намират перпендикулярно на гипсокартона. Когато това се прави на стените, тогава нещата е точно обратното. Възможно е да се допусне и следния пропуск, а именно липсата на така наречената дилатационна фуга. Тя е доста полезна при помещенията, които са по-дълги и големи, като така те спомагат за разделянето на конструкцията с помощта на тези фуги.

Поставяне на гипсокартон при ремонт

Произволното завъртане на монтажните профили също може да стане проблем след време, като това се забелязва най-вече при П или Г-образните помещения. Това може да се приложи само в случаите, когато няма друга възможност, но въпреки това правилото е, че при монтирането на гипсокартон е важно посоката да е една й съща. Монтирането на гипсокартон, който е еднопластов и е с дебелина под 9.5 мм, може да стане причината за провисването между профилите, като също така и фугите ще се напукат, тъй като той няма способността да се разтяга.

Важно е също така да се нивелира добре повърхността, а не да се прави всичко на око, тъй като това може да доведе до последващото нагъване на гипсокартона. Пренавитите рапиди също са грешка при монтирането, която за съжаление се допуска все още доста често.

И не на последно място, трябва да следите за периферията и това да не оставяте прекалено големи фуги в тази част. Това място като цяло е доста уязвимо и затова е желателно да не залагате на големите фуги с размери от 5 мм и нагоре, които в случая не са добро решение.

Най-добре е да доверите поставянето на гипсокартона на професионалистите, които имат нужните знания и опит. Въпреки това винаги е полезно да знаете някои от основните детайли, на които е добре да обръщате внимание, за да можете да следите за ремонтните работи.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати