advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Полезно ли е да пием вода през нощта

Полезно ли е да пием вода през нощта

Полезно ли е да пием вода през нощта

Водата е живителна течност и това я поставя на първо място по важност за живота и здравето на човека. Всеобщото мнение, което битува е, че трябва да се пие много вода.

Този въпрос е малко спорен при диетолозите. Според тях всеки човек се нуждае от различни количества вода и истината е, че жаждата е това, което определя приемането на течността.

Съществува и друг въпрос - кога е подходящо да се пие вода и кога не се препоръчва. Тук мненията също не са единни. Сутрин е добре да се пие вода, защото тя ускорява метаболизма и подпомага организма в работата му.

Освен това през нощта тялото се дехидратира и е добре да пие вода, за да се постигне добър воден баланс. Преди хранене също се препоръчва чаша вода, за да работи по-енергично организма.

Как стои обаче въпросът с пиенето на вода през нощта, когато тялото ни си почива?

Според някои мнения пиенето на вода нощем не е добра идея. Това нарушава нощната почивка, защото течността се преработва и изхвърля, а честото ставане пречи на добрия сън.

Освен това през нощта органите също си почиват, в това число бъбреците, които филтрират водата. При това положение водата остава в някои тъкани и сутрин това се отразява на лицето, то е подпухнало.

Затова някои специалисти съветват да се пие повече вода през деня и да се вечеря по-рано, за да се появи жажда късно вечер или нощем. При силно желание да се отпият няколко глътки, колкото да се премахне чувството на сухота в устата.

През нощта

Според други разбирания забраната да се пие вода нощем подлежи на много условности. Най-напред хората, чиито бъбреци работят добре, няма причина да се страхуват, че сутрин ще бъдат подпухнали, това не се наблюдава. Така че ограничаването на водата нощем се препоръчва само при хора с бъбречни заболявания.

Има и други доводи в полза на нощното пиене на вода. Една чаша от животворната течност предпазва от сърдечни проблеми и от инсулти.

Пиенето на вода нощем ще спести и един неприятен проблем, познат на много хора - нощните крампи.

Според някои медици причина за нощните схващания на мускулите е точно дехидратацията. Това се случва и със сърдечния мускул, а за хората в напреднала възраст е особено опасно. Чашата вода, изпита през нощта, ще им помогне да се справят с нощната аритмия, стреса и други здравни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати