advice.bg»Статии»Работа»Документи за работа»Как се прекратява трудов договор?

Как се прекратява трудов договор?

Как се прекратява трудов договор?
Снимка: Free-Photos / pixabay.com

Дори и да работите на идеалното работно място, отново може да се наложи да прекратите трудовите ви правоотношения по една или друга причина. В този случай е важно да познавате не само задълженията, но и правата си, както и как точно се прекратява трудово договор.

Първият ви вариант е да прекратите трудовия договор по взаимно съгласие. Имате право да направите това и едностранно, тоест като подадете писмено предизвестие 1 месец по-рано, като така уведомявате работодателя си, за да може той да намери замяна на вашето работно място за това време.

При определени ситуации можете да прекратите трудовия си договор без да подавате писмено предизвестие, а именно ако:

- ако работодателят забави заплатата ви за повече от 1 месец или полагащото ви се обезщетение според Кодекса на труда в страната ни;

- работите като заместник на някой друг служител;

- не можете да изпълнявате вашите работни задължения поради болест, като в този случай вашият работодател е длъжен да ви осигури друго работно място, имайки предвид вашето здравословно състояние;

- ако работодателят ви спре работата си за повече от 15 работни дни, като това не се налага по производствени или пък технически причини;

- в случай че вашият работодател ви е предоставил неплатен отпуск и направи това без вашето съгласие.

Важно е също така да знаете, че и вашият работодател има правото да прекрати трудовите ви отношения едностранно според Кодекса на труда. Това важи за следните ситуации:

Прекратяване на трудов договор

- ако работник откаже да заеме длъжността, която му се предлага и е подходяща, както и по ред други подобни обективни причини;

- в случай че служителят е лишен от свобода, както и ако по административни или други причини не може да изпълнява длъжността си.

В Кодекса на труда са ясно изяснени и ситуациите, когато работодателят има правото да прекрати договора с едномесечно предизвестие до служителя, като те са следните:

- ако предстои закриване на фирмата;

- съкращаване на част от работниците;

- спиране за неопределен период от време за повече от 15 дни;

- с случай че служителят не изпълнява своите задължения качествено и професионално;

- ако се налага намаляване на обема на работата в предприятието по редица причини;

- ако работникът достигне пенсионна възраст;

- ако се окаже, че предишният работник е бил незаконно уволнен;

- ако се променят изискванията на заеманата от вас позиция, като вие съответно не можете да изпълнявате новите ви задължения качествено.

- ако служителят не може да изпълнява задълженията си.

Заедно с това е важно да знаете, че работодателят има правото да ви предложи прекратяване на трудовия договор по собствена инициатива и случая той ви дължи обезщетение. Имайте предвид, че ако се съгласите, то следва да приемете писмено предложението на работодателя си в срок от 7 дни и само в този случай то се смята за актуално. Ако се съгласите, трябва да сте запознати с факта, че в този случай работодателят ви дължи обезщетение в размер на не по-малко то 4 месечни възнаграждения, бруто.

Във всеки един случай след като прекратите трудовите си отношения, можете да се запишете на Борсата по труда. По този начин, ако сте работили 12 или повече месеца без прекъсване, ще можете да получавате обезщетение при безработица, като срокът и размерът зависят от вашия стаж и трудовото възнаграждение, което сте имали на вашата последна работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати