advice.bg»Статии»Социални и комунални услуги»Попълване на документи»Свидетелство за съдимост - как, кога и защо

Свидетелство за съдимост - как, кога и защо

свидетелство за съдимост - кога, как и защо
Снимка: Free-Photos / pixabay.com

Често при определени обстоятелства може да се наложи да си извадим свидетелство за съдимост. Обикновено това се налага при започване на нова работа, като това е един от задължителните документи за сключване на нов трудов договор.

Свидетелство за съдимост - как, кога и защо

Може да се наложи да си извадите това свидетелство и ако искате да получите разрешение, за да можете да носите законно оръжие във вас. Практикуването и на някои професии също налагат изваждането на този документ, като в това число влизат юристите и лекарите. Самото свидетелство реално потвърждава това, че вие не сте били осъждани преди това и съответно не сте извършвали някакви престъпления.

За да получите свидетелство за съдимост следва да подадете заявление в Бюрото по съдимост или в деловодството на самия съд. Важна подробност е това, че към пълномощното следва задължително да се приложи копие от личната карта, ако друг ще подава заявлението вместо вас, а също така ще трябва да платите административна такса, която е в размер на 5 лева.

Ако се налага да си извадите свидетелство за съдимост, то можете да направите това от всеки районен съд. Можете да подадете заявление, както сами, така и някои друг да направи това вместо вас.

В този случай обаче ще се наложи той да има пълномощно от ваше лице, като то следва да бъде заверено от нотариус, защото в противен случай няма да важи. Може да бъде подадено и от ваш близък роднина, като при тези обстоятелства може да използвате и просто обикновено писмено пълномощно, което също ще важи.

Издаването на свидетелството за съдимост става в срок от 3 работни дни, но само ако се издава в мястото на раждане на лицето. Ако се вади в друг районен съд, тогава може да се наложи да изчакате до 7 дни след подаването на заявлението.

Както и сами виждате, издаването на такъв документ не е никак сложна процедура, като дори и друг човек може да направи това вместо вас, ако има пълномощно. Удобна опция е и това, че днес можете да го подадете и онлайн на страницата на Министерството на правосъдието, но за целта ще се наложи да имате и електронен подпис.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати