advice.bg»Статии»Хранене»Как да приемаме витамин С правилно

Как да приемаме витамин С правилно

Как да приемаме витамин С правилно
Снимка: 1

Ползите от витамин С са безспорни и известни на всички. Той има отлични имуностимулиращи качества и затова се препоръчва като подкрепящо средство при простудни и грипни заболявания, както и като профилактика срещу тях. Добре познати са ползите му за поддържане на костите и зъбите, както и за всички тъкани в тялото.

Освен това витамин С се свързва с други полезни вещества и действа за тяхното по-добро усвояване. Такива са желязото и калцият. Витамин С подпомага и производството на колаген, пази тялото от действието на токсините.

Най-много витамин С се съдържа в портокалите и другите цитрусови плодове. Тяхната консумация обаче не бива да бъде безразборна.

През студените сезони, когато нуждата от защита при респираторни заболявания се повишава, както и когато тялото има нужда от ободряване, витамин С може да се закупи от аптеките и да се използва.

Може да се набави и с храна. Сокът от цитрусови плодове сутрин обаче е добре да се разрежда с вода според диетолозите. Така калориите ще бъдат по-малко и с повече течности ще се подобри електролитният баланс.

През нощта губим течности и електролити и това е доказан вече факт. Цитрусите ободряват при консумирането им. Витамин С има също в червените чушки и доматите. Ягодите са друг плод, богат на стимулиращия витамин. Кивито, зеленолистните зеленчуци, броколите и брюкселското зеле са все полезни храни, които освен това зареждат тялото с нужния витамин. Богатите на витамин С хранителни продукти са сред най-вкусните и полезните.

витамин С
Снимка: 1

Според специалистите не е нужно да се следи приемът на витамин С. Излишните количества от него се изхвърлят бързо с урината. От друга страна, само един портокал съдържа между 60 и 80 милиграма витамин С, а необходимата дневна доза витамин С е 75 - 90 милиграма.

Единствената вреда от витамин С е, че ако се използват неуместно продуктите с високо съдържание на витамина, е възможно той да не действа като антиоксидант, а като окислител.

Затова е важно да се знае, че само витамин D е единствената добавка, която трябва да приемаме, а витамин С ще си набавим лесно с храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest